Foto: F64

"Mēs nezinām, kāds būs nākošais karš, un uz kādu rīcību un pretrīcību mums jāgatavojas, tāpēc mums visu laiku ir jābūt gataviem kaut ko mainīt mūsu aizsardzībā," Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" pirmdien sacīja bijušais Valsts prezidents, kādreizējās Nacionālās drošības komisijas vadītājs Valdis Zatlers (RP).

Vaicāts, cik gatava Latvija ir tam, lai aizsargātu valsti no hibrīdkara un "zaļajiem cilvēciņiem", Zatlers uzsvēra, ka Latvija ir daudz un veiksmīgi paveikusi tajā, kas attiecas uz tādām hibrīdkara formām kā kiberaizsardzība. "Ja būtu tikpat skaidra politiskā stāja, kāda ir mūsu drošības dienestu un bruņoto spēku rīcībā, tad būtu daudz labāk," sacīja Zatlers.

Zatlers atzina, ka Latvijai ir jāpalielina karavīru skaits, jo "mēs nevaram visu laiku "piesegt" kaut ko ar nelielu karavīru skaitu". Ja ir runa par Latvijas kā teritorijas aizsardzību, tad karavīru skaitam jābūt lielākam, nekā tas ir pašreiz.

Zatlera vērtējumā, Eiropa ir pietiekami vienota, bet šobrīd drošības un aizsardzības jomā daudz kas ir atkarīgs no mazām valstīm, no valstīm, kas robežojas ar Krieviju.

Vaicāts par potenciālajiem terorisma riskiem, Zatlers sacīja, ka Latvijas drošības dienestos tiek saņemta informācija par teroristu darbībām pasaulē un drošības dienesti situāciju uzmana. Šobrīd Latvija ir samērā droša zeme, taču, cik ilgi, tas esot cits jautājums. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!