Foto: AP/Scanpix

Devīto reizi notikušajā vides akcijā "Zemes stunda" šogad pasaulē piedalījies rekordliels valstu un teritoriju skaits – 172. Latvijā akcijā piedalījušās arī 58 pašvaldības, portālu "Delfi" informēja projekta vadītāja Latvijā Arta Mellupe.

"Zemes stundas" sauklis šogad bijis "Maini klimata pārmaiņas", un kā norādīja Mellupe klimata pārmaiņu tematiku īpaši aktuālu padara decembrī gaidāmā Parīzes Klimata konference. Tajā valstu līderi lems par siltumnīcefekta gāzu izraisošo emisiju samazināšanu.

Spilgtākie klimata pārmaiņu indikatori ir kūstoši ledāji, jūras līmeņa celšanās, spēcīgākas vētras un plūdi, kā arī mazāks sniega daudzums ziemeļos un lielāks sausums dienvidos.

Latvijā 58 pašvaldības aicinājušas iedzīvotājus svinēt "Zemes stundu", kā arī izturēties videi draudzīgi katru dienu. Mellupe norādīja, ka Rīgā "Zemes stundā" vairākās kafejnīcās un restorānos notikuši akustiskās mūzikas koncerti un vakariņas sveču gaismā, bet novados iedzīvotājus pulcējuši pasākumi pie ugunskuriem. Tāpat ārpus Rīgas notikušas vides izglītības darbnīcas, akustiskās mūzikas koncerti, orientēšanās spēles, nakts skrējieni un daudz citas aktivitātes.

Zemes stundas svinības sākušās Samoa Neatkarīgajā valstī Klusajā okeāna. Projekta pārstāve Latvijā norāda, ka akcijas aizsācējas valstī Austrālijā fermeri visvairāk izjūt klimata pārmaiņas - neierastu sausumu. Līdz ar to šogad "Zemes stunda" Austrālijā bija veltīta ilgtspējīgai lauksaimniecībai, savukārt Lielbritānijā un Velsā - klimatam draudzīgai politikai un likumdošanai.

Dienvidāfrikā "Zemes stundas" tematika bijusi saistīta ar klimata pārmaiņas jautājumiem, sociālo līdztiesību un vienlīdzīgu pieejamību pārtikai, ūdenim un citiem resursiem. Ugandā kā galvenā problēma tika izvirzīta atmežošana. Čīlē, Norvēgijā un Nepālā iedzīvotāji akcijas laikā tikuši aicināti parakstīt petīciju par risinājumiem klimata pārmaiņu jautājumos. Kā liecina akcijas pārstāvju aplēses, Norvēģijā tajā piedalījušies aptuveni 40% valsts iedzīvotāju. Savukārt Somijā un Zviedrijā "Zemes stundas" galvenā prioritāte bijusi videi draudzīgas pārtikas izvēle.

"Zemes stunda" ir pasaulē lielākā vides aizsardzībai veltītā akcija. Ikgadēji tā notiek marta pēdējās sestdienā laikā no pulksten 20:30 līdz pulksten 21:30. Akcijā iedzīvotāji, institūcijas, uzņēmumi, organizācijas aicināti simboliski uz vienu stundu izslēgt elektrību, tādējādi paužot savu atbalstu vides un klimata pārmaiņu problemātikai un nepieciešamajiem risinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!