Foto: LETA
Reģionos stimulēt ekonomisko aktivitāti ar veclaicīgām metodēm nav iespējams, tāpēc viena no idejām, ko būtu nepieciešams analizēt, ir beznodokļu zonas izveidošana Zilupē vai kādā citā pilsētā tuvu Krievijas un Baltkrievijas robežai, uzskata AS "BDO Latvia" partneris Jānis Zelmenis.

Trešdien Saeimas Pieprasījumu komisija bija aicinājusi Zelmeni uz sēdi, lai uzklausītu viņa redzējumu par nodokļu perspektīvām Latvijas ekonomiskajā un demogrāfiskajā situācijā.

Andorā netiek piemērots ne pievienotās vērtības nodoklis (PVN), ne akcīzes nodoklis. Iespējams, tieši šāds modelis būtu piemērots kādai Latvijas pilsētai vai ciemam Latgalē, kas ir tuvu Baltkrievijas un Krievijas robežai. Zelmenis portālam "Delfi" skaidroja, ka ir nepieciešama ideja, kā atdzīvināt šo reģionu. Šādas zonas ieviešana Latgalē stimulētu ekonomisko aktivitāti, tur veidotos loģistikas noliktavas.

Zelmenis uzsvēra, ka reģionus ar veclaicīgām metodēm, piemēram, kā kolhozu būvēšana, atdzīvināt nevar. Ideja par beznodokļu zonu ir jāanalizē, izsverot plusus un mīnusus.

Eksperts arī pauda bažas par demogrāfisko situāciju visā valstī, sakot, ka tā ne tikai atstāj nelabvēlīgas sekas uz reģioniem, bet arī apdraud nākotnes pensionārus. "Es neesmu pārliecināts, ka pie šādas demogrāfiskās situācijas man pensija vispār būs," deputātiem skaidroja Zelemenis.

Vēlāk viņš portālam "Delfi" uzsvēra, ka drīzumā pietrūks sociālo iemaksu maksātāju. Jautāts, vai šo problēmu maz var valstiski risināt, eksperts aicināja vispirms saprast, ka cilvēki mums ir vajadzīgi. "Tad sāksim domāt, kā mēs te dabūsim – paši dzemdēsim, atgriezīsim savējos, importēsim," sacīja Zelmenis.

Viņš piebilda, ka ar dzemdēšanu vien gan nepietiktu, jo ir svarīgi šos bērnus un jauniešus valstī noturēt, jo šobrīd Latvija ražo darbaspēku drīzāk citām valstīm nekā pati sev.

Pieprasījumu komisijas deputātus interesēja arī eksperta viedoklis par vēl topošo nodokļu politiku. Zelmenis atzina, ka iztrūkst valstiska redzējuma par to, kāds ir galvenais mērķis, ko ar nodokļu politiku gribam panākt.

"Nodokļu politika ir daļa no tautsaimniecības un politikas. Ja mēs runājam ļoti plaši, tad es ieteiktu runāt par nodokļu politiku kā ekonomikas stimulētāju," piebilda "BDO Latvia".

Tāpat deputāti uzsāka diskusijas par veselības aprūpes budžetu. Jānis Klaužs (ZZ) pauda: "Man nav pārliecības, ja mēs medicīnā iepumpētu 100-200 miljonus eiro, kvalitāte uzlabotos." Deputāts medicīnu salīdzināja ar "melno caurumu", kur pazūd nauda. "Vai drīkst investēt naudu tur, kur jautājumu ir vairāk nekā atbilžu," neizpratni pauda Klaužs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!