Foto: DELFI

Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija pirmdien sāks jaunu darba posmu, diskutējot par civilās aizsardzības sistēmas nepilnībām, liecina komisijas sēdes darba kārtība.

Sēdes norisi video un teksta tiešraidē var vērot arī portālā "Delfi.lv".

Komisijā skaidro, ka ir pabeigts darbs pie būvniecības normatīvā regulējuma, būvuzraudzības un kontroles jautājumu izpētes. Tagad plānots uzsākt darbu pie nākamā komisijas darba uzdevuma, kas saistās ar  ārkārtas krīzes vadību un civilās aizsardzības sistēmas nepilnībām.

"Pamanot riskus cilvēku drošībai publiskā objektā, iespējamā traģēdija būtu  jānovērš gan valsts un pašvaldību iestādēm, gan sabiedrībai, gan arī komersantiem, kas ir konkrēto īpašumu īpašnieki, apsaimniekotāji vai nomnieki," skaidro parlamentārās izmeklēšanas komisija.

Deputāti vērš uzmanību uz gadījumu Tukumā, kur pašvaldība, saredzot draudus sabiedrības drošībai, slēdza lielveikalu "Rimi", taču telpu apsaimniekotājs vērsies par to tiesā, prasot piedzīt viņam radušos zaudējumus. Līdz ar to plānots izvērtēt gan šīs minētās problēmas civiltiesiskos aspektus, gan trauksmes cēlēja jautājumu un procedūru, kādā var apturēt publisku iestāžu darbību uz laiku līdz draudu novēršanai.

Komisijas sēdē plānots uzklausīt bijušo Tukuma novada domes priekšsēdētāju, Saeimas deputātu Juri Šulcu (V), Tukuma Būvvaldes vadītāju Ivetu Vistapoli, Rīgas pilsētas būvvaldes vadītāju Ingusu Vircavu, kā arī Būvniecības valsts kontroles biroja vadītāju Pēteri Druķi u.c.

Valsts policijas, lielveikala "Maxima" un  Latvijas Tirgotāju asociācijas pārstāvji izteiks savu viedokli par publisku ēku īpašnieku, apsaimniekotāju un telpu nomnieku pienākumu un atbildību drošības risku gadījumā apturēt ēkas ekspluatāciju, nepieciešamības gadījumā veicot arī cilvēku evakuāciju, bet tiesībsargs Juris Jansons informēs nepietiekamo apsardzes darbinieku izpratni rīcībai trauksmes gadījumos un signalizācijas nozīmi.

Jau vēstīts, ka parlamentārās izmeklēšanas komisija par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas cēloņus, un turpmākajām darbībām, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām minētās traģēdijas seku novēršanā tika izveidota 2014. gada 11.novembrī uz vienu gadu.

Komisijas pirmie secinājumi un cita informācija pieejama mājaslapā zolitude.saeima.lv.

Līdz šim Zolitūdes traģēdijas kriminālprocesā pret piecām juridiskajām personām uzsākts piespiedu ietekmēšanas process un par aizdomās turētajām atzītas deviņas personas - piecas par pārkāpumiem būvniecības un projektēšanas procesā, trīs par noziedzīgu bezdarbību būvniecības uzraudzības laikā un viena par pārkāpumiem darba drošības jomā.

Zolitūdes traģēdijā, iebrūkot tirdzniecības centra "Maxima" jumtam Rīgā, Priedaines ielā 20, bojā gāja 54 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!