Foto: AFI

Zolitūdes traģēdijā cietušie no pirmdienas var sākt saņemt krimināllietas materiālus. Lielā apjoma dēļ Ģenerālprokuratūrai materiālu izsniegšana var izmaksāt prāvas summas, pirmdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Pirmdien vairāk nekā 100 kilogramus smago un aptuveni 32 tūkstošus lapaspušu lielo lietu saņēmis biedrības "Zolitūde 21/11" pārstāvis Imants Burvis, kurš traģēdijā zaudēja dēlu. Ieraugot pamatīgos papīru kalnus, viņš nolēmis aicināt pārējos cietušos lietu neizņemt papīra formā. Kā uzskata Burvis, būtiski lētāk sanāktu visus tos pašus materiālus saņemt diskā.

Burvis saņēma 80 sējumus, katrs ir vidēji 400 lapaspuses biezs. "Katrā komplektā mums ir drusku vairāk nekā 220 cietušie, tātad katram ir tiesības uz vienu tādu komplektu. Vienas lapas kopēšana maksā četrus centus - [tā ir] pašizmaksa. Ņemot vērā, ka apjomīgs darbs, jāņem ārpakalpojums, kas var izmaksāt 3-4 reizes vairāk," sprieda Burvis.

Līdz ar to viens komplekts var izmaksāt no 1280 eiro līdz aptuveni 5000 eiro. Vairāk nekā 200 šādi komplekti var izmaksāt no 300 tūkstošiem līdz pat miljonam eiro.

Cik daudz tas viss izmaksās prokuratūrai, tās pārstāvji pirmdien komentārus sniegt nevēlējās. Prokuratūra arī ne noliedza, ne apstiprināja "LNT Ziņu" rīcībā esošo informāciju, ka tā lūgusi valdībai papildu līdzekļus materiālu nodrošināšanai.

Lietas papīra formā gan parasti interesē iesaistīto pušu advokātiem. Taču Zolitūdes lietā cietušie vēl tikai lems, kuri advokāti viņus pārstāvēs tiesā.

Zolitūdes traģēdijas lietā patlaban apsūdzēti deviņi cilvēki - viņus prokuratūra tur aizdomās par būvniecības normu pārkāpumiem, kas raisījis smagas sekas, un valsts amatpersonu bezdarbību. Bet pieci no apsūdzētajiem vainoti arī nonāvēšanā aiz neuzmanības. Par to, cik ilgi varētu tikt skatīta tik apjomīga lieta, nav prognozējams.

Zolitūdes traģēdijā 2013.gada 21.novembrī, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvības zaudēja 54 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!