Foto: F64

Kaut arī Zatlera reformu partija (ZRP) neatbalsta apvienības "Saskaņas centrs" (SC) ierosinājumu Valsts prezidentu ļaut ievēlēt tautai, tomēr ZRP sola nākt klajā ar jaunu Satversmes grozījumu projektu par tautas vēlētu prezidentu ar paplašinātām pilnvarām, kas atbildīšot partijas programmai.

Kā informēja ZRP pārstāve Daiga Holma, ZRP uzskata, ka SC piedāvātajā redakcijā partija to atbalstīt nevar, jo iesniegtais priekšlikums neskaidro prezidenta pilnvaru pilnveidi, kas ir ZRP programmā.

ZRP piedāvājums Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtības maiņai ir jāskata kopsakarā ar Valsts prezidenta pilnvaru apjomu un Valsts prezidenta institūcijas lomu Latvijas valsts konstitucionālo orgānu sistēmā ar mērķi nodrošināt tās labāku funkcionēšanu, norādīja Holma.

Partijas programmā norādīts uz nepieciešamību pilnveidot Valts prezidenta pilnvaras gan attiecībā uz valdības personālsastāva izveidi, gan patstāvīgām tiesībām atlaist Saeimu bez referenduma un izsludināt jaunas pirmstermiņa Saeimas vēlēšanas, gan tiesībām izvirzīt apstiprināšanai Saeimā profesionālas augstākās amatpersonas - Tiesībsargu, Valsts kontrolieri, Latvijas Bankas prezidentu un Satversmes tiesas tiesnešu kandidātus. SC piedāvājums šo jautājumu vispār nerisinot.

Turklāt jebkādi Satversmes grozījumi ir jāizskata trīs lasījumos, tāpēc SC likumprojektu nav iespējams pilnveidot un papildināt, novēršot tā nepilnības un piedāvājot jau izsvērtu un ekspertu apspriestu Valsts prezidenta pilnvaru apjomu, skaidro ZRP.

Tāpēc ZRP šajā balsojumā par SC ierosinātajiem grozījumiem ir nolēmusi atturēties, par šo faktu šodien koalīcijas sadarbības padomē informējot savus partnerus.

Kā ziņots, koalīcija vienojusies neatbalstīt SC ierosinājumu Valsts prezidentu ļaut ievēlēt tautai, šodien pēc koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdes žurnālistiem pastāstīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

"Koalīcijā bija vienprātība, ka SC virzītie Satversmes grozījumi nav atbalstāmi," teica Dombrovskis. Premjers norādīja, ka šādi priekšlikumi ir rūpīgāk un precīzāk jāizstrādā.

Kā ziņots, SC Saeimas frakcija sagatavojusi grozījumus Satversmē, kas noteic, ka Valsts prezidentu ievēl visas tautas vēlēšanās.

SC deputāti ierosina Satversmes 35.pantu izteikt šādā redakcijā: "Valsts prezidents tiek ievēlēts vispārējās, vienlīdzīgās, tiešās vēlēšanās, aizklāti balsojot. Tiesības vēlēt ir Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu. Valsts prezidenta vēlēšanu kārtību nosaka ar speciālu likumu."

"Vairākums mūsu vēlētāju atbalsta ideju par prezidenta ievēlēšanu visas tautas vēlēšanās. Mēs uzmanīgi sekojam, kāds ir sabiedrības viedoklis, un zinām, ka šādai idejai ir atbalsts arī citu politisko spēku vēlētāju vidū. Tāpēc politiķiem beidzot no runām jāķeras pie darbiem - likumdošanas līmenī jāsāk nopietna diskusija par attiecīgiem grozījumiem Satversmē," saka SC frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins.

SC aicina citu frakciju deputātus ieklausīties savu vēlētāju viedoklī, kuri vēlas pārmaiņas, un atbalstīt tās priekšlikumu. "Tagad ir īstais laiks diskusijas uzsākšanai - līdz kārtējām prezidenta vēlēšanām vēl ir trīs gadi. Tāpēc Saeimai ir laiks paveikt visu nepieciešamo darbu, lai nākamo Latvijas prezidentu jau ievēlētu tauta," uzsver SC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!