Foto: LETA
Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta otrdien noraidīja Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) prasību pret Rīgas domi par īpašuma tiesību atzīšanu uz zemesgabalu Rīgā, Miera ielā 45, no kura daļu aizņem Rīgas pilsētas Dzemdību nams, portālu „Delfi” informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

LELB prasību tiesā par īpašumtiesību atjaunošanu uz zemi un vienu no ēkām Rīgā, Miera ielā 45, iesniedza 2008.gadā. Baznīca lūdza atzīt, ka tā īpašuma tiesības uz šo īpašumu pārmantojusi no 1862.gadā nodibinātās „Marijas diakonistu biedrības". LELB prasīja atjaunot un atzīt īpašuma tiesības uz 18 652 kvadrātmetrus plašo zemesgabalu un arī tiesības uz iztrūkstošo pārņemamās zemes gabala daļu 2439 kvadrātmetru platībā.

Tāpat LELB lūdza tiesības saņemt īpašumā līdzvērtīgu zemi Rīgas pilsētā un prasīja atzīt starp Rīgas domi un pašvaldības SIA "Rīgas Dzemdību nams" noslēgto nomas līgumu daļēji par spēkā neesošu. Ar šo līgumu Rīgas Dzemdību nams pieņēma nomā no Rīgas domes šo ēku Miera ielā 45.

LELB norādīja, ka īpašuma tiesību pārmantošanas prasījuma pamatā ir Tieslietu ministrijas (TM) Reliģisko lietu pārvaldes 2008.gada 25.marta vēstule, kurā minēta Marijas diakonistu vācu evaņģēliski luteriskā draudze un norādīts, ka šīs draudzes īpašuma tiesību pārmantotāja ir LELB.

Rīgas apgabaltiesa, kas lietu izskatīja pirmajā instancē, 2009.gada 16.oktobrī LELB prasību pilnībā noraidīja. Spriedums apelācijas kārtībā tika pārsūdzēts AT, kas otrdien prasību noraidīja. AT spriedumu vēl gan mēneša laikā būs iespējams pārsūdzēt AT Senātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!