Foto: DELFI
Rīgā šogad ar budžeta grozījumiem papildus līdzekļus piešķirs dažādiem mērķiem - Rīgas pašvaldības policijai (RPP), izglītības iestāžu remontdarbiem, veloceliņu izbūvei un Brāļu kapu uzturēšanai, portālu "Delfi" informēja Rīgas domes (RD) Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Atbilstoši Rīgas domes Finanšu departamenta aprēķiniem, pilsētas budžeta ieņēmumi šobrīd par 3,8 miljoniem latu pārsniedz plānotos, tādēļ  nolemts par 3,5 miljoniem latu palielināt izdevumu daļu, savukārt budžeta deficītu samazinās par 298 tūkstošiem latu.

Tikmēr RD opozīcijā esošie "Vienotības" deputāti norāda - pašvaldības budžeta izdevumi aizvien ir nesamērīgi lieli un paklusām tiek virzīti "mega" projekti ar nesamērīgi augstām izmaksām, tādējādi šķērdējot pašvaldības budžeta līdzekļus.

Saskaņā ar RD deputātu otrdien atbalstītajiem budžeta grozījumiem, lai ieviestu pilnvērtīgu patrulēšanu, kāda pašlaik jau nodrošināta pilsētas centrālajā daļā, vēl trīs mikrorajonos - Ķengaragā, Pļavniekos un Purvciemā - Rīgas pašvaldības policijas rīcībā būs papildus 400 tūkstoši latu 69 jaunu amata vienību izveidei, policistu ekipējumam, kā arī 10 velosipēdu iegādei policijas patruļu vajadzībām.

Pašvaldības uzņēmumam "Rīgas satiksme" piešķirti papildus 1,5 miljonus latu, lai kompensētu izdevumus par to kategoriju pasažieru pārvadājumiem, kam pašvaldība noteikusi atlaides sabiedriskajā transportā.

Satiksmes departaments saņems 15 tūkstošus K.Ulmaņa gatves satiksmes pārvada asfaltbetona seguma remontam un balstu betonēšanai, 45 tūkstošus latu - ietvju un veloceliņu apmaļu pazemināšanai un ar to saistītā seguma remontam, bet vēl 22 tūkstošus latu - veloceliņu horizontālā apzīmējuma atjaunošanai.

Mājokļu un vides departaments pēc budžeta grozījumiem varēs  48,5 tūkstošus latu novirzīt kapsētu uzturēšanas darbiem, 5000 latu - Vērmanes dārza soliņu remontam un atkritumu urnu uzstādīšanai, 4000 latu - jaunu sūkņu iegādei peldošajām strūklakām pie operas un Bastejkalnā.

Rīgas Bāriņtiesa, ņemot vērā darbinieku slodzes palielināšanos, saņems papildfinansējumu 23,5 tūkstošu latu apjomā atalgojuma palielināšanai.

Izglītības, kultūras un sporta departamentam finansējums palielināsies par 249 tūkstošiem latu, lai izveidotu jaunas bērnudārza grupas Rīgas Rīnūžu vidusskolā un Rīgas 16. pirmsskolas izglītības iestādē, kā arī divas jaunas grupas Rīgas 61. vidusskolā un sešas grupas 182. bērnudārza filiālē.  Kopumā jaunajās grupās būs vietas ap 200 bērniem. 80 tūkstoši latu piešķirti datortehnikas iegādei skolām,   tūkstoši latu būs rezerves līdzekļi sporta un kultūras pasākumu atbalstam.

Labklājības departamentam izdevumus par 61 tūkstošiem latu palielinās 30 sociālo gultu nodrošināšanai Rīgas 1. slimnīcā.

"Rīgas pieminekļu aģentūrai" piešķirs papildus līdzekļus 23 tūkstošu latu apjomā Brāļu kapu Svētās uguns terases remontam un saimnieciskās zonas labiekārtošanas darbiem.

Investīciju programmā papildus piešķirti 91 tūkstotis latu pašvaldības dzīvojamo māju Šampētera ielā pievienošanai pilsētas kanalizācijas tīklam un ūdensvada rekonstrukcijai, savukārt iekšējo grozījumu rezultātā palielināts finansējums remontiem izglītības iestādēs - par 50 tūkstošiem latu logu  un fasāžu restaurācijai, par 500 tūkstošiem latu teritoriju labiekārtošanas darbiem, bet par 628,5 tūkstošiem latu - dažādiem renovācijas darbiem.

Atbilstoši šiem budžeta grozījumiem, Rīgas pašvaldības ieņēmumi 2012. gadā plānoti 442,9 miljonu latu apjomā, bet izdevumi - 498,6 miljonu latu apjomā. Plānotais budžeta deficīts - 55,7 miljoni latu. Budžeta deficītu pilnībā sedz iepriekšējo gadu uzkrājumi, un sedzot visus izdevumus, uz gada beigām tiek plānots ne mazāk kā 31 miljonu latu liels līdzekļu atlikums.

RD Finanšu departaments norāda, ka šā gada pirmajos piecos mēnešos pašvaldības budžeta pārpalikums vai ieņēmumu pārsvars pret izdevumiem ir 33,2 miljoni latu, savukārt naudas līdzekļu atlikumi maija beigās sasniedza 111,6 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!