Foto: F64

Apvienībai "Vienotība" ir jāsaprot, ka "spēle ir zaudēta jeb game is over" un vajadzētu cienīgi pabeigt šīs Saeimas un valdības darbu līdz iespējamajām ārkārtas vēlēšanām rudenī, ceturtdien pēc otrā balsojuma par Valsts prezidenta amata kandidātiem pauda Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

"Saeima strādā savus pēdējos mēnešus un zaudēt ir jāprot," sacīja politiķis, uzsverot, ka ""sarkanā kartiņa" ir parādīta visai Saeimai", tāpēc "Vienotība" "ārpus laukuma esot, savu "dzelteno kartiņu" var paturēt kabatā".

Brigmanis norādīja, ka "sarkanā kartiņa", pirmkārt, parādīta Saeimas spīkerei Solvitai Āboltiņai un premjeram Valdim Dombrovskim (V). Tāpēc Brigmanis aicina viņus "nevis kaut kādā plāksnē stīvēties un meklēt, kurš labāks, bet godam novadīt šīs Saeimas darbu līdz galam". Tā viņš saprotot jēdzienu "godam zaudēt".

Politiķis norādīja, ka zaudētājs "nevar tēlot, ka tu esi baigais priekšnies, ka tu kādu vēl vari komandēt un uzstādīt ultimātus vai dzīt nost no laukuma, jo tas izskatās bišķīt smieklīgi". Brigmanis esot neizpratnē, ko ar šādu rīcību var panākt – vai atlikušajos "trīs - četros mēnešos parādīt, ka esi aizmirsis, ar ko kopā strādāji turpat divus gadus".

Politiķs arī uzsvēra - ja ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadītā komsiija, kas izvērtē Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka Normunda Vilnīša atbilstību amatam, secinās, ka viņš no tā jāatbrīvo, tad ZZS par to balsos. Brigmanis uzsvēra, ka komisijā darbojas arī ZZS pārstāvis, Saeimas Nacionālas drošības komisijas vadītājs Guntars Daudze, un arī lēmumu par komisijas izveidi pieņēma valdība, kurā ir ZZS ministri. "Mēs tak nevaram iet pret šādiem saviem lēmumiem, kas ir pastarpināti," sacīja Brigmanis.

Jau vēstīts, ka pēc Saeimas balsojuma neatļaut KNAB kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (LPP/LC) dzīvesvietā premjers Dombrovskis parādīja koalīcijas partneriem ZZS "dzelteno kartīti", norādot, ka vēl vienu tādu balsojumu tiesiskajos jautājumos šī koalīcija var arī nepārdzīvot. Viņš toreiz uzsvēra, ka "divas dzeltenās kartītes ir sarkanā karte", kas futbolā nozīmē noraidījumu no laukuma.

Premjers norādīja, ka līdz ar to "Vienotība" sagaida no ZZS arī balsojumu, kas atbalstītu ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadītās darba grupas slēdzienu par Vilnīša darbību.

Koalīcija pirmdien pārrunāja arī veicamos darbus, kas jāizdara līdz referendumam par Saeimas atlaišanu, tai skaitā arī izslēgt no Satversmes "dīvaino normu", ka deputātu kratīšanai jāprasa parlamenta atļauja, informēja premjers.

Dombrovskis norādīja, ka būtu jāatrisina arī jautājumi par partiju finansējuma kontroli un citi, kurus koalīcija precizēs nākamajā nedēļā. Pirmdien koalīcija panāca konceptuālu vienošanos, ka Saeimai tas jāizdara.

Jau ziņots, ka ceturtdien Saeimā notiek balsojums par jauno Valsts prezidentu, un pirmajā balsojumā neviens no kandidātiem – ne pašreizējais prezidents Valdis Zatlers, ne bijušais "Unibankas" šefs, Saeimas deputāts Andris Bērziņš neguva nepieciešamo deputātu atbalstu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!