Foto: LETA
Arī koalīcijas veidošanas sarunās starp "Vienotību" un apvienību "Saskaņas centrs" (SC) abi politiskie spēki secinājuši, ka tiem nav nepārvārāmu pretrunu jautājumos par ekonomiku, tiesiskumu un arī Latvijas valsts pamatiem. Abi spēki arī neiebilst deklarācijā iekļaut punktu, ka Latvijā nav okupantu, pirmdien pēc partiju tikšanās žurnālistiem sacīja SC līderis Nils Ušakovs un pašreizējais premjers Valdis Dombrovskis (V).

Dombrovskis atkārtoja jau iepriekš paustos "Vienotībai" būtiskos jautājumus: ekonomikā uzsvērta nepieciešamība sekmīgi pabeigt starptautiskā aizdevuma programmu, nākamgad budžetu deficīta līmeni jānotur zem 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas provizoriski varētu būt 2,5%, nepieciešamība 2014.gadā ieviest eiro, kā arī pieņemt fiskālās disciplīnas likumu.

Dombrovskis uzsvēra, ka būtiskas domstarpības abas partijas nav konstatējušas. Savukārt Ušakovs piebilda, ka pagaidām domstarpības ir par pensiju indeksāciju – SC uzskata, ka to varētu atsākt darīt jau nākamgad, un "mēs strādāsim, lai pārliecinātu partnerus, ka to var izdarīt". Savukārt premjers sacīja, ka, visticamāk, nākamgad to nevarēs izdarīt, un par to varētu sākt domāt 2013.gadā.

Jautājumā par to, vai ir nepieciešams referendums par eiro ieviešanu, abas partijas vienojušās izveidot darba grupu no abu politisko spēku juristiem, kas to izvērtētu. Tiesiskuma jomā "Vienotībā" uzsvērusi vairākas likumu izmaiņas, kas būtu jāievieš pēc iespējas ātrāk, tai skaitā nepieciešamību jau nākamgad ieviest nulles deklarācijas, legālas prezumpcijas principu fizisko personu finanšu darījumiem, pilnveidot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka atlases kritērijus, noteikt atklātos Saeimas balsojumus par amatpersonām un noteikt pienākumu atklāt patiesos mediju īpašniekus.


Arī par šiem jautājumiem abām partijām neesot bijis būtisku domstarpību, sacīja Dombrovskis. Tāpat SC sarunās "faktiski piekrita" blokam par Latvijas valstiskuma pamatjautājumiem, tajā ir Latvijas valstiskuma pamatu un nepārtrauktības atzīšana, okupācijas fakta un tās nelikumības atzīšana, kā arī jautājums par latviešu valodu kā vienīgo oficiālo valodu Latvijā, sacīja Dombrovskis.

Pašreizējais premjers arī kārtējo reizi atgādināja, ka ir gandarīts par to, ka Ušakovs beidzot ir atzinis okupācijas faktu. Ušakovs šo Dombrovska tēzi žurnālistu priekšā nemēģināja apstrīdēt.

Dombrovskis arī atzina, ka "Vienotībai" nebūtu problēmu valdības deklarācijā atzīt, ka Latvijā nav okupantu, jo "Vienotība" "nekad tāda veida retoriku neizmantoja".

Abas partijas vienojušās turpināt sarunas, bet vispirms "Vienotība" otrdien tiksies ar Zatlera reformu partiju.

Dombrovskis gan uzsvēra, ka tas nenozīmējot, ka "Vienotībai" vairs nenotiks sarunas ar Nacionālo apvienību. Tāpat pirmdien "Vienotība" teikas ar saviem pašreizējiem koalīcijas partneriem – Zaļo un Zemnieku savienību, kas 11.Saeimas vēlēšanās ieguva vismazāk vietu parlamentā.

Pirmdien tikšanās laikā "Vienotība" ar SC nav runājušas par konkrētiem amatiem, bet gan par programmatiskajiem jautājumiem, norādīja gan Ušakovs, gan Dombrovskis.

Jautāts, vai Ušakovs varētu atbalstīt Dombrovski kā premjeru, SC līderis norādīja, ka šobrīd pārstāv SC kā apvienības valdes priekšsēdētājs un viņa privātas domas par Dombrovski, "lai paliek, mūsu intīms noslēpums".

Ušakovs arī uzsvēra, ka sarunās netika apspriesti amati valsts līmenī, līdz ar to arī sarunas par izmaiņām konkrētajās pašvaldību koalīcijās, piemēram, Rīgā, kur SC ir valdošajā koalīcijā, bet "Vienotība" – opozīcijā, neesot notikušas.

Jau ziņots, ka, turpinot sarunas par iespējamo valdības koalīcijas veidošanu, pirmdien "Saskaņas centrs" (SC) ar Zatlera reformu partiju (ZRP) secinājušas, ka abiem spēkiem ir daudz saskarsmes punktu jautājumos par politiskās sistēmas reformu un ekonomiku, bet pretrunas ekonomikas jomā nav nepārvaramas un par tām turpināsies sarunas. SC arī rosina valdības deklarācijā ierakstīt, ka "Latvijā nav okupantu", pret ko ZRP neesot iebildumu.

Jau ziņots, ka saskaņā ar provizoriskajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem SC ieguva 31 mandātu, ZRP - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 deputātu vietas.

Zatlera Reformu partija (ZRP) svētdien pirmajā sarunā par iespējamo koalīciju 11. Saeimā ar "Vienotību" pārrunāja programmatiskos jautājumus un sarunas vēl turpinās, taču par bloka veidošanu abi politiskie spēki svētdien nevienojās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!