Foto: LETA
"Vienotības" valdes sēdē ceturtdien nolemts vēlreiz aicināt Zatlera reformu partiju (ZRP) kā tuvāko partneri veidot nākamās valdības koalīcijas kodolu un jau nākamās nedēļas sākumā sarīkot abu jaunievēlēto 11.Saeimas frakciju deputātu kopīgu tikšanos, pēc sēdes žurnālistiem pastāstīja "Vienotības" valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Valde arī nolēmusi dot premjeram Valdim Dombrovskim plašu mandātu sarunām ar ZRP, arī par iespējamiem koalīcijas modeļiem. Tāpat jau piektdien "Vienotība" aicinās ZRP atgriezties pie divpusējām darba grupām. Ābotliņa vairākkārt uzsvēra, ka būtiskākais lēmums ir aicinājums tikties frakcijām, jo "frakcijas būs tās", kurām būs jābalso par koalīciju un valdības deklarāciju.

Savukārt Dombrovskis uzsvēra, ka ZRP kā tuvākajiem partneriem tiks piedāvāts divpusējās darba grupās bez kavēšanās strādāt pie būtiskajiem jautājumiem, tai skaitā par tautas vēlētu prezidentu un augstākās izglītības reformu. Šobrīd ZRP piedāvājusi divas paralēlās trīspusējās darba grupas, kurās ar "Vienotību" un ZRP būtu "Saskaņas centrs", bet otrajā grupā trešais partneris būtu Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK. Darba grupu mērķis ir izprast partiju programmatiskās nostājas, kas kļūtu par pamatu nākamās valdības deklarācijai.

"Vienotības" līderi uzsvēra, ka frakcijas un valdes lēmuma par "Vienotības" palikšanu opozīcijā neesot, un šobrīd valde izlēmusi veidot koalīciju ar ZRP, kas "ir mūsu tuvākie partneri". Āboltiņa norādīja, ka vēlētāji gribējuši redzēt šīs partijas - "tiesiskuma bloku" - kā koalīcijas kodolu.

Komentējot izskanējušo informāciju par atsevišķu "Vienotības" deputātu draudiem atstāt frakciju, ja tiks veidota koalīcija ar SC, Ābotliņa norādīja - "no kolēģiem šodien sapratām, ka tā ir žurnālistu interpretācija". Viņa gan apgalvoja, ka jautājums par iespējamiem koalīcijas partneriem nebija šīs valdes sēdes galvenais temats, jo mērķis bija pārrunāt divpusējās attiecības ar ZRP.

Tāpat Ābotliņa uzsvēra - "Vienotības" vēlētāji parādījusi, ka uzticas premjeram Valdim Dombrovskim, tāpēc "Vienotības" ieskatā, ir svarīgi, lai potenciālās otrās ekonomiskās krīzes brīdī valdību vadītu starptautiski pazīstams premjers ar pieredzi un valdībā darbotos arī citi pieredzējuši politiķi.

Āboltiņa uzsvēra, ka tāpēc "Vienotības" atbildība ir būt koalīcijā, jo ZRP  politikā ir jaunpienācēji.

No vairāku sēdes dalībnieku neoficiāli teiktā var secināt, ka iecerētās frakciju tikšanās mērķis varētu būt nacionālāk noskaņoto abu frakciju deputātu uzstāšanās izmantot, lai svārstīgākos kolēģus noskaņotu par labu koalīcijai ar Nacionālu apvienību.

Atsevišķi "Vienotības" pārstāvji gan atzīst, ka liela nozīme būs Valsts prezidenta Andra Bērziņa viedoklim, kurš tikai nākamnedēļ atgriezīsies no ASV. Lai gan politiķu vidū plaši izplatīts uzskats, ka Bērziņš labprāt redzētu kādu bezpartejisku premjerministru, šobrīd izskan, ka signāli no prezidentam pietuvināto personu loka tagad nākot visdažādākie.

ZRP preses pārstāve Daiga Holma portālam "Delfi" sacīja, ka oficiāli "Vienotības" valdes lēmumu ZRP vēl nav saņēmusi, tāpēc pagaidām to komentēt nevar, taču piektdien vēl pirms tikšanās ar "Vienotību" to apspriedīs ZRP valde.

Jau ziņots, ka, lai gan iespējamie "trešie partneri"- "Saskaņas centrs" un Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - ir pieņēmuši Zatlera reformu partijas (ZRP) piedāvājumu veidot divas paralēlas ekspertu grupas trijatā ar "Vienotību" un ZRP, pati "Vienotība" joprojām par šādu risinājumu ir "apmulsusi", žurnālistiem trešdien atzina partijas vadītāja Solvita Āboltiņa.

Viņa norādīja - lai gan "Vienotība" piekritusi deleģēt savus pārstāvjus šajās darba grupās, tam vēl būs nepieciešams partijas valdes pilnvarojumus. No "Vienotības" šajās grupās bez Āboltiņas varētu strādāt premjers Valdis Dombrovskis, 10.Saeimas sekretārs Kārlis Šadurskis, finanšu ministrs Andris Vilks, aizsardzības ministrs Artis Pabriks, kā arī esošie un jaunievēlētie deputāti Edvards Smiltēns, Dzintars Zaķis, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs, Ilze Viņķele un Ina Druviete.

Tomēr Ābotliņa norādīja, ka "Vienotība" neizprot, vai šobrīd tiek piedāvāts arī divas paralēlas "valdības deklarācijas" un, ja ZRP mērķis ir saprast, kur partiju programmās atrodami saskarsmes punkti, vai tas nebūtu jādara visiem Saeimā ievēlētajiem spēkiem kopā, iespējams, arī kopā ar Zaļo un Zemnieku savienību.

Jau ziņots, ka Zatlera reformu partija (ZRP) trešdien ierosināja veidot divus ekspertu grupu "trijniekus" - ar "Vienotību" un "Saskaņas centru" un ar "Vienotību" un VL-TB/LNNK -, lai diskutētu par ekonomikas, tiesiskuma un humanitārajiem jautājumiem. VL-TB/LNNK gatava deleģēt savus pārstāvjus darba grupā, bet joprojām uzstāj uz nepieciešamību veidot nacionālo valdību un "ceļa bruģēšanu" sadarbībai ar SC sauc par Latvijas interesēm nepieņemamu.

Trešdienas rītā ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK trīspusējās sarunās aicinājums deleģēt savus ekspertus darba grupās, kas diskutēs par partiju nostājām trīs jautājumu blokos, izteikts arī Nacionālajai apvienībai. Iepriekš ZRP šādu aicinājumu izteikusi arī SC.

Saskaņā ar provizoriskajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem SC ieguva 31 mandātu, ZRP - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 deputātu vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!