Foto: F64
Turpinot valdības koalīcijas veidošanas sarunas, Zatlera reformu partija (ZRP) trešdien ierosināja veidot divus ekspertu grupu "trijniekus" – ar "Vienotību" un "Saskaņas centru" un ar "Vienotību" un VL-TB/LNNK -, lai diskutētu par ekonomikas, tiesiskuma un humanitārajiem jautājumiem. VL-TB/LNNK gatava deleģēt savus pārstāvjus darba grupā, bet joprojām uzstāj uz nepieciešamību veidot nacionālo valdību un "ceļa bruģēšanu" sadarbībai ar SC sauc par Latvijas interesēm nepieņemamu.

Trešdienas rītā ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK trīspusējās sarunās aicinājumu deleģēt savus ekspertus darba grupās, kas diskutēs par partiju nostājām trīs jautājumu blokos, izteikts arī Nacionālajai apvienībai. Iepriekš ZRP šādu aicinājumu izteikusi arī SC.

ZRP deleģēja ekonomikas un finanšu darba grupā tās premjera amata kandidātu Edmundu Sprūdžu, tiesiskuma blokā – Sandru Sondori – Kukuli un humanitāro – sociālajo, demogrāfijas, izglītības un kultūras jautājumu grupā – Robertu Ķīli. Savukārt "Vienotība" šajās grupās pārstāves attiecīgi premjers Valdis Dombrovskis, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Ābotliņa un Saeimas sekretārs Kārlis Šadurskis.

Āboltiņa pēc tikšanās žurnālistiem gan atzina, ka "Vienotība" sarunu partneriem no ZRP paudusi neizpratni par divu "ekspertu trijnieku" veidošanu, jo tas nav risinājums, "ja runājam par izglītību un nacionālo politiku un kā to saskaņot".

Tāpēc "Vienotība" ar šādu piedāvājumu īsti apmierināta neesot, tomēr plašāk ar ZRP to plāno pārrunāt divpusējās sarunās piektdien. Ābotliņa arī atzina, ka trešdien sarunas sākumā "mēs nedaudz pieskārāmies" jautājumam, ka ZRP otrdien divpusēji tikās arī ar SC, tomēr "mūs īsti apmierinošu atbildi tā arī nesaņēmām". Taču arī par šo tikšanos plašāk abi potenciālie koalīcijas partneri runās piektdien.

Āboltiņa arī uzsvēra, ka "Vienotībai" neesot mērķa palikt opozīcijā, tomēr arī "vara nav pašmērķis". Viņa uzsvēra, ka "Vienotība" darīs visu, lai atrastu kopsaucējus programatiskajos jautājumos, taču jebkuram politiķim jābūt gatavam strādāt gan pozīcijā, gan opozīcijā.


ZRP valdes priekšsēdētājs, eksprezidents Valdis Zatlers žurnālistiem skaidroja, ka "mēs esam patstāvīgi politiskie spēki" un ZRP ar "Vienotību" otrdien tikās divatā, trešdien trijatā, tomēr tai bijušas tiesības uz divpusējām sarunām ar citiem partneriem, jo ZRP ir skaidri paudusi, ka runās vienlīdzīgi ar visiem Saeimā ievēlētājiem spēkiem, izņemot Zaļo un Zemnieku savienību.

"Nav tā, ka kāds ir vecākais vai jaunākais brālis, un kāds apvainojas vairāk vai mazāk – ZRP uzskata visus partnerus par līdzvērtīgiem un ZRP nekad neapvainojas," apgalvoja Zatlers.

Viņš arī Zatlers uzsvēra, ka "mēs esam savas programmas partija", kuras mērķis ir panākt Latvijā nepieciešamās pārmaiņas, tāpēc sarunās katram potenciālajam partnerim bijusi "sava dominante". Piemēram, ar "Vienotību" ZRP ir kopīgs viedoklis par Latvijas ekonomikas atveseļošanas plāna pabeigšanu, savukārt ar Nacionālo apvienību – uzsvars uz demogrāfijas problēmu risināšanu, par ko "Vienotība" runājot mazāk.

Zatlera ieskatā, šobrīd notiekošās sarunas ir normāls politiskais process, lai atrastu "kura partija var sniegt mums lielāko atbalstu, lai mēs varētu realizēt savu programmu".

Savukārt Nacionālas apvienības premjera amata kandidāts Gaidis Bērziņš atgādināja, ka Nacionālās apvienības valde otrdien izplatīja aicinājumu veidot nacionālo valdību, kurai būtu četri būtiski uzdevumi – valsts valodas stiprināšana Satversmē, atbildības noteikšana par totalitāro režīmu slavināšanu, latviešu valodas lomas pastiprināšana izglītības sistēmā un "kvalitatīvs naturalizācijas process".

Bērziņs atzina, ka par visiem jautājumiem vienprātības triju spēku starpā neesot, tāpēc VL-TB/LNNK ir gatavi deleģēt pārstāvjus ekspertu grupām, lai par šiem jautājumiem diskutētu.

Savukārt Nacionālās apvienības priekšsēdētājs Raivis Dzintars uzsvēra, ka vienīgā mēraukla, kas varētu noteikt, kurš politiskais spēks ir spēcīgs vai nē dalībai koalīcija, esot vēlētāju griba, kuru VL-TB/LNNK saprotot tā - ir jāveido nacionālā valdība. Viņš arī uzsvēra - "ja tiek veidotas paralēlas ekspertu grupas un, iespējams, bruģēts ceļš sadarbībai ar SC", tas esot "klaji nepieņemami un pretēji Latvijas interesēm".

Lai gan Dombrovskis pirmdien solīja lūgt VL-TB/LNNK skaidrojumu par tās biedra Jāņa Iesalnieka izteikumu, ka trešdaļa vēlētāju esot nelikumīgi iebraukuši kolonisti, kuru balsis nav jāņem vērā, premjers atzina, ka trešdien par šo jautājumu nav runāts. Tomēr viņš pauda cerību, ka Nacionālā apvienība izdarīs no tā secinājumu un no šādiem izteicieniem distancēsies, un turpmāk šādu retoriku neizmantos, jo tā "rada problēmas, neveicina sabiedrības saliedētību un neuzlabo pašas Nacionālās apvienības tēlu".

Jau ziņots, ka saskaņā ar provizoriskajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem SC ieguva 31 mandātu, ZRP - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 deputātu vietas.

Zatlera Reformu partija (ZRP) svētdien pirmajā sarunā par iespējamo koalīciju 11. Saeimā ar "Vienotību" pārrunāja programmatiskos jautājumus un sarunas vēl turpinās, taču par bloka veidošanu abi politiskie spēki svētdien nevienojās.

Turpinot sarunas par iespējamo valdības koalīcijas veidošanu, pirmdien SC ar ZRP secinājušas, ka abiem spēkiem ir daudz saskarsmes punktu jautājumos par politiskās sistēmas reformu un ekonomiku, bet pretrunas ekonomikas jomā nav nepārvaramas un par tām turpināsies sarunas. SC arī rosina valdības deklarācijā ierakstīt, ka "Latvijā nav okupantu", pret ko ZRP neesot iebildumu.

Arī "Vienotība" un SC sarunās secinājuši, ka tiem nav nepārvārāmu pretrunu jautājumos par ekonomiku, tiesiskumu un arī Latvijas valsts pamatiem. Abi spēki arī neiebilst deklarācijā iekļaut punktu, ka Latvijā nav okupantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!