Foto: LETA
Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"- TB/LNNK neuzskata, ka Latvijas pilsoņu viedokļi būtu jāignorē un ka "viena trešdaļa vēlētāju ir nelikumīgi iebraukuši kolonisti", tomēr no sava biedra Jāņa Iesalnieka, kas šādi izteicās "tviterī", nenorobežojas, jo cilvēku nevar sodīt, ja viņš iztiecās "ne pārspīlēti politkorekti".

Par to portālu "Delfi" informēja viens no VL-TB/LNNK līderiem Raivis Dzintars.

Viņš norādīja, ka uz lielām Latvijas iedzīvotāju grupām apzīmējumu "kolonisti" attiecināt nav pieņemami, taču neapšaubāmi, atsevišķi apvienības "Saskaņas centrs" vēlētāji nejūtas piederīgi Latvijai un pauž koloniālās idejas.

Arī pašai SC programmā esot koloniāli uzskati, pauda Dzintars. Tomēr viņš norādīja, ka Latvijā ir parlamentāra demokrātija, tāpēc visu pilsoņu balsis ir ņemamas vērā.

Gan Dzintars, gan Iesalnieks portālam "Delfi" apgalvoja, ka vārdu "kolonisti" viņš nav lietojis, lai kādu aizvainotu, bet gan kā juridisku terminu no starptautiskām konvencijām.

Dzintars arī pauda cerību, ka trešdien, tiekoties ar "Vienotību" un Zatlera reformu partiju, "mēs nerunāsim par viena mūsu biedra individuāliem tvitera ierakstiem".

Iesalnieka ieraksts tviterī par kolonistiem īsumā pārrunāts arī otrdien notikušajā VL-TB/LNNK jaunievēlēto Saeimas deputātu sanāksmē, kurā piedalījās arī valdes locekļi, un, kā apgalvoja pats Iesalnieks, atsevišķi partijas biedri uzskatījuši – šāds izteikums bijis pārmērīgs. Iesalnieks norādīja, ka "mūsu partija nav totalitārs spēks, kurā visi pakļaujas, piemēram, Raivja viedoklim", par ko viņš ir gandarīts.

Iesalnieks atzina, ka VL ētikas komisija šo gadījumu nav skatījusi, un arī viņam nekāds aizrādījums nav izteikts.

Dzintars gan Iesalniekam sacījis, ka situācijā, kad "tiek meklēta katra uts", ko varētu izmantot kā ieganstu Nacionālās apvienības atstumšanai no valdības koalīcijas veidošanas, būtu jābūt apdomīgākam.

Dzintars kārtējo reizi atgādināja, ka par daudz nepieņemamākiem gadījumiem žurnālisti un politiķi ažiotāžu nerada, piemēram, kad tiekot sludināta otrās valsts valodas ieviešana. Tāpat Dzintars atkārtoti uzsvēra, ka SC būtu jātiek skaidrībā ar tās pārstāvi, kurš apgānīja ebreju kapus, lai radītu nesaskaņas starp krieviem un latviešiem.

Jau ziņots, ka SC pirmdien pauda sašutumu un pieprasīja VL-TB/LNNK paskaidrot tās biedraIesalnieka izteikumus sociālajā tīklā "Twitter", kur viņš jautā, "kāpēc būtu jāņem vērā šeit nelikumīgi ieradušos kolonistu balsis". SC arī aicina pārējās partijas, kas iekļuvušas jaunajā parlamentā, norobežoties no VL-TB/LNNK aicināšanas valdībā.

Arī apvienība "Vienotība" aicinājusi VL-TB/LNNK norobežoties no Iesalnieka izteikumiem.

Savukārt Dzintars otrdien atbildē "Saskaņas centram" skaidroja, ka saskaņā ar 1949. gada 12. augusta Ženēvas konvenciju PSRS okupācijas laika iebraucēju izcelsme Latvijā ir nelikumīga un "no tiesiskā viedokļa to nevar grozīt vai atcelt ne mūsu subjektīvā attieksme, ne pat Latvijas pieņemti likumi"

VL biedrs Iesalnieks arī iepriekš izcēlies ar radikāliem un skandālus izraisījušiem izteikumiem publiskajā telpā, kuru rezultātā galu galā viņš nolēma nekandidēt 11.Saeimas vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!