Foto: LETA
Nacionālajai apvienībai VL-TB/LNNK būtu jāizvērtē un jādistancējas no tās pārstāvja Jāņa Iesalnieka izteikumiem, kuros viņš trešdaļu vēlētāju nosaucis par "nelikumīgi iebraukušiem kolonistiem", uzskata "Vienotības" koalīcijas veidošanas sarunvēdējs, premjers Valdis Dombrovskis.

"Redzēsim, kāda būs "Visu Latvijai!" reakcija, un no tā izdarīsim secinājumus," pirmdien sacīja Dombrovskis, kurš uzsvēra: "Vienotība" "šāda veida ekstrēmus izteikumus nosoda".

Savukārt pats Iesalnieks pirmdien žurnālistiem atkārtoja savu viedokli - viņaprāt, daļa no 11.Saeimas vēlēšanās uzvarējušās apvienības "Saskaņas centrs" elektorāta esot padomju okupācijas laikā nelikumīgi iebraukuši kolonisti. Viņš norādīja, ka SC šobrīd "ķeras pie katra salmiņa, lai beidzot iekļūtu valdībā, kurā 20 gadus nav bijusi pēc faktiski 50 gadus ilgas valdīšanas".

Iesalnieks arī uzvēra – skaidrs, ka Nacionālā apvienība ar SC vienā koalīcijā nevar atrastie, un, viņaprāt, daļa no SC elektorāta nav pietiekami nobriedusi, lai šo spēku ņemtu valdībā. Iesalnieks apgalvoja, ka šādu secinājumu izdarījis vēlēšanu naktī, redzot krieviski runājošus jauniešus, kas svinējuši SC uzvaru un solījušies "parādīt" latviešiem.

Iesalnieks gan atzina, ka pilsonības atņemšana būtu pārāk radikāls solis, bet vienlaikus sacīja, ka nelojālajiem pilsoņiem pilsonības piešķiršanu "varētu pārskatīt". Viņaprāt, vismaz daļa no balsotājiem par partiju, "kas neformāli atbalsta referendumu par krievu valodu kā otro valsts valodu", varētu būt valstij nelojāli.

Vaicāts, kā pēc aizklātās vēlēšanu procedūras var identificēt, kuri tad pilsoņi esot nelojālie, Iesalnieks atzina, ka to izdarīt nevar, taču jāapzinās, ka apmēram viena trešdaļa balsotāju patiešām tādi ir.

VL-TB/LNNK 10.Saeimas frakcijas deputāts un valdes loceklis Jānis Dombrava, kurš tāpat kā Iesalnieks pārstāv Nacionālajā apvienība ietilpstošo partiju "Visu Latvijai!", žurnālistiem apgalvoja, ka mediji "mēģina atrast lētu sensāciju vietā, kurā tās nav".

Viņš aicināja "latviešu partijām" skaidrot, vai tām būtu pieņemama sadarbība ar partiju, "kuras biedri apgāna ebreju kapus, lai izraisītu nacionālo naidu", tā dodot mājienu uz nesen izskanējušo informāciju, ka ebreju kapu apgānīšanā bija iesaistīts apvienībā SC ietilpstošās Sociālistiskās partijas biedrs.

Dombrava arī uzsvēra, ka pats personīgi no Iesalnieka norobežoties negrasās, taču ar viņa izteikumiem vispirms vēlas iepazīties un saprast to kontekstu. Vaicāts, vai Iesalnieka izteikumus vērtēs "Visu Latvijai!" ētikas komisija, Dombrava norādīja, ka daudzām citām ētikas komisijām būtu jāvērtē savu partijas biedru smagāki pārkāpumi.

Savukārt VL-TB/LNNK 10.Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis atzina, ka "Visu Latvijai" pirmdien vakarā tiekas un, visticamāk, pārrunās šo jautājumu. Cilinskis pats gan iepriekš nav redzējis Iesalnieka komentāru. Iepazinies ar tiem, viņš sacīja: "Es gan tā nebūtu teicis."

Cilinskis norādīja, ka "Visu Latvijai!" oficiālo pozīciju var paust tās valde, nevis atsevišķi biedri, tomēr, viņaprāt, nevarot teikt par Latvijas pilsoņiem, ka to viedokli nav jāņem vērā. Cilinska ieskatā, koalīcijas veidošanas procesā būtu jāņem vērā visu vēlētāju paustais viedoklis. Cilinskis gan atturējās vērtēt, kāds varētu būt "Visu Latvijai!" lēmums par Iesalnieku. Tomēr viņš norādīja – "ja vajag ieganstus, lai neņemtu Nacionālo apvienību valdībā, šādi izteikumi tam var noderēt".

Jau ziņots, ka SC pauda sašutumu un pieprasīja VL-TB/LNNK paskaidrot Iesalnieka izteikumus sociālajā tīklā "Twitter", kur viņš jautā, "kāpēc būtu jāņem vērā šeit nelikumīgi ieradušos kolonistu balsis". SC arī aicina pārējās partijas, kas iekļuvušas jaunajā parlamentā, norobežoties no VL-TB/LNNK aicināšanas valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!