Foto: DELFI
No 1. līdz 4. oktobrim ciklā "Par ko balsot" DELFI TV piedāvā žurnālista Jāņa Dombura video intervijas ar tiem uz 13. Saeimu kandidējošajiem politisko spēku līderiem un premjera amata kandidātiem, kuru vidējais reitings trīs dažādu socioloģisko pētījumu uzņēmumu aptaujās septembrī pārsniedz 2,5%.

Jau ziņojām, ka šajā – cikla "Par ko balsot" nākamajā – posmā pie Jāņa Dombura studijā uz atsevišķām intervijām tiks aicināti divi līderi no katras populārākās partijas vai apvienības – tās vadītājs un premjera amata kandidāts.

Aicinām atrast laiku noskatīties premjera kandidātu debates un 13 tematiskās debates starp populārāko partiju pārstāvjiem, kuras Domburs vadīja no 3. līdz 20. septembrim, kā arī lietpratēju un tautā respektētu personību diskusijas par to, kādi jautājumi risināmi 13. Saeimas politiķiem, kā arī debates ar mazāk populāro partiju pārstāvjiem, kas norisinājās 25. un 26. septembrī, – intervijās tiks izmantots arī šajos raidījumos jau ēterā izskanējušais.

Augusta beigās, sākot pirmsvēlēšanu raidījumu ciklu, DELFI lasītājiem apsolījām, ka uz intervijām politisko spēku līderi tiks aicināti, balstoties uz septembra socioloģisko aptauju rezultātiem, – kā kritēriju nosakot vidējo popularitātes rādītāju virs 2,5% divos gaidāmajos septembra socioloģiskajos pētījumos – SKDS ikmēneša pētījumā, ko publicē Latvijas Televīzija, un DELFI pasūtītajā "Kantar TNS" pētījumā. Septembrī medijos publicēti arī "Norstat" aptauju rezultāti, savukārt SKDS jaunākā pētījuma rezultāti vēl gaidāmi tuvākajās dienās, tāpēc DELFI kritērijos iekļauj gan abas aptaujas, kuru rezultāti jau publicēti, gan trešo, vēl gaidāmo.

Visu aptauju izmantotās metodes – tiešās intervijas dzīvesvietā un telefonintervijas –, kā arī aptaujāto respondentu skaits kopumā veido iespējami ticamāko versiju par vēlētāju noskaņojumu un varbūtējo izvēli, kaut arī vēl ir augsts neizlēmušo īpatsvars. Jāuzsver, ka līdz šim publicētajās septembra aptaujās neatšķiras ne partiju, kuru reitings ir virs 2,5%, skaits, ne to secība.

Plānoto interviju secība balstīta uz principu – vispirms iztaujāt politiskos spēkus ar zemāku, pēc tam – ar augstāku izlēmušo vēlētāju atbalstu aptaujās. Taču secība var tikt mainīta, gan respektējot politiķu aizņemtību pirmsvēlēšanu nedēļā, gan ņemot vērā iespējamās vidējā reitinga korekcijas un aptauju statistiskās kļūdas. Līdz ar to šo raidījumu grafika galvenais mērķis ir skatītāju interesēs sabalansēt iespējas redzēt visu populārāko partiju līderu pēdējo, rezumējošo iztaujāšanu DELFI TV studijā vēlēšanu nedēļā, iekļaujoties četru dienu ietvaros.

5. oktobrī DELFI skatītājiem piedāvās video intervijas bez politiķu piedalīšanās, par ko plašāka informācija sekos.

Intervijas ilgs no stundas līdz pusotrai. Tajās tiks runāts par katras partijas kampaņā redzamo un dzirdamo, tiks analizēti būtiskākie šī politiskā spēka kandidātu izteikumi, tāpat arī iztirzāti iespējamie politiskie scenāriji pēc vēlēšanām.

Ja objektīvu iemeslu dēļ intervijā nevar piedalīties partijas vadītājs vai premjera kandidāts, piedalīties tiek aicināta nākamā augstākā persona partijas vadībā. Gadījumos, kad politisko spēku vada līdzpriekšsēdētāji, apvienība var izlemt, kurš no viņiem tiek deleģēts. Ja politiskā spēka vadītājs un tā premjera amata kandidāts ir viena un tā pati persona, partija kā otro pārstāvi deleģē nākamo augstāko partijas vadības pārstāvi.

Pēc intervijām DELFI publicēs gan raidījuma pilno ierakstu, gan redakcionāli izvēlētus zīmīgākos fragmentus.

Gan raidījumu ciklu "Par ko balsot?", gan tradicionālo DELFI pirmsvēlēšanu rakstu un politiskās analīzes sadaļu "Domā, spried un sver!" līdzfinansē Sabiedrības integrācijas fonds, kas portālam DELFI piešķīris naudu programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanā" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!