Foto: LETA

Sestdien, 6. oktobrī, visā Latvijā un arī ārzemēs, kur atrodas vēlēšanu iecirkņi, notiks 13. Saeimas vēlēšanas. Vēlēšanu iecirkņi balsotājiem būs atvērti no pulksten 7 līdz 20. Portāls "Delfi", izmantojot Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sniegto informāciju, sniedz ieskatu būtiskākajā – kas balsotājam jāzina par 13. Saeimas vēlēšanām.

Kur vēlēt?

6. oktobrī vēlēšanu iecirkņi balsotājiem būs atvērti no pulksten 7 līdz 20. Pavisam 13. Saeimas vēlēšanās darbosies 1075 vēlēšanu iecirkņi, no kuriem 954 vēlēšanu iecirkņi atradīsies Latvijā, bet 121 vēlēšanu iecirknis – ārvalstīs.

Saeimas vēlēšanās neizmanto iepriekš izveidotus vēlētāju sarakstus. Vēlētāji drīkst balsot jebkurā savai atrašanās vietai tuvākajā iecirknī Latvijā vai ārvalstīs. 13. Saeimas vēlēšanās ārvalstīs izveidots 121 vēlēšanu iecirknis 45 valstīs. Visvairāk vēlēšanu iecirkņu ir ASV, Lielbritānijā un Vācijā.

Iecirkņu sarakstu var atrast šeit.

Ko ievēlēs?

Piecos vēlēšanu apgabalos – Rīgas, Vidzemes, Latgales, Kurzemes un Zemgales – ievēlēs 100 deputātus. Rīgas vēlēšanu apgabalā ietilps arī vēlēšanu iecirkņi ārvalstīs.

13. Saeimas vēlēšanās Rīgas vēlēšanu apgabalā jāievēl 35 deputāti, Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 25, Latgales vēlēšanu apgabalā – 14, Zemgales vēlēšanu apgabalā – 14 un Kurzemes vēlēšanu apgabalā – 12 deputāti.

Kas ir kandidāti?

13. Saeimas vēlēšanām ir reģistrēti 16 partiju un partiju apvienību deputātu kandidātu saraksti, kuros kopā iekļauts 1461 deputātu kandidāts.

Ar 13. Saeimas vēlēšanām reģistrētajiem kandidātu sarakstiem, ziņām par kandidātiem, priekšvēlēšanu programmām iespējams iepazīties adresē "https://sv2018.cvk.lv" un no 1.oktobra – arī vēlēšanu iecirkņos.

Kurš drīkst vēlēt?

Balsstiesības parlamenta vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā ir sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu. Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datiem četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas Iedzīvotāju reģistrā bija ziņas par 1 548 100 balsstiesīgu pilsoņu.

Tikai ID kartei – "nē", pasei un vēlētāja apliecībai – "jā"

Balsošanas dokuments Saeimas vēlēšanās ir Latvijas pilsoņa pase. Ja vēlētājam nav derīgas pases, bet tikai personas apliecība, tā iecirknī jāuzrāda kopā ar vēlētāja apliecību. Vēlētāja apliecība, reģistrējoties balsošanai, būs jāatdod vēlēšanu iecirkņa komisijai.

13. Saeimas vēlētāja apliecības var saņemt no 25. septembra līdz 6. oktobrim bez maksas tajā PMLP teritoriālajā nodaļā, kur izsniegta vēlētāja personas apliecība. Vēlētāju apliecību izsniegšana notiks līdz pat 6. oktobrim. Šajā dienā PMLP nodaļas nodrošinās vēlētāju apliecību izsniegšanu līdz pulksten 16.30, bet Rīgas 1. nodaļa (Čiekurkalna 1. līnija) šo pakalpojumu nodrošinās līdz pulksten 19.30.

Kāda ir balsošanas kārtība?

  1. Ierodoties vēlēšanu iecirknī, jāuzrāda Latvijas pilsoņa pase vai personas apliecība kopā ar vēlētāja apliecību (vēlētājiem, kuriem ir tikai personas apliecība).
  2. Lai saņemtu vēlēšanu materiālus, jādodas pie vēlētāju reģistrācijas galda.
  3. Vēlēšanu materiāli ir vēlēšanu aploksne un vēlēšanu zīmju komplekts.
  4. Vēlēšanu aploksnei jābūt apzīmogotai ar attiecīgā iecirkņa zīmogu, bet zīmju komplektā jābūt 16 attiecīgā vēlēšanu apgabala zīmēm, sagrupētām kandidātu sarakstu numerācijas secībā.
  5. Par vēlēšanu materiālu saņemšanu jāparakstās balsotāju sarakstā
  6. Balsošanai jāizmanto vēlēšanu kabīne vai nodalījums.
  7. No visām vēlēšanu zīmēm jāizvēlas viena – ar to kandidātu sarakstu, par kuru vēlaties balsot.
  8. Vēlēšanu zīmi var atstāt negrozītu vai ar "+" atzīmēt kandidātus, kuru ievēlēšanu vēlētājs īpaši atbalsta vai izsvītrot tos kandidātus, kuru ievēlēšanu vēlētājs neatbalsta.
  9. Vēlēšanu zīme jāieliek vēlēšanu aploksnē, aploksne jāaizlīmē un jāiemet vēlēšanu kastē.
  10. Neizmantotās zīmes var atstāt iecirknī vai no zīmēm pie izejas līdzņemšanai izveidot pilnu zīmju komplektu, lai nebūtu iespējams uzzināt, kā nobalsots.

Kā nobalsot iepriekš?

No trešdienas, 3. oktobra, līdz piektdienai, 5. oktobrim, 58 no 954 Latvijas vēlēšanu iecirkņiem būs iespējams nodot balsi glabāšanā. Šo iespēju aicināti izmantot vēlētāji, kuri vēlēšanu laikā dosies izbraukumā uz ārvalstīm vai nevarēs ierasties iecirknī darba dēļ.

Balsis glabāšanā piektdien varēs nodot no pulksten 10 līdz 16. Jāpiebilst, ka ārvalstīs šāda iespēja netiek nodrošināta.

Sarakstu ar 58 iecirkņiem, kur var nodot balsi glabāšanā, var atrast šeit.

Kā nobalsot savā atrašanās vietā?

Vēlētāju, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties balsošanas telpās, uzticības personas līdz 6. oktobrim var pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā, iesniedzot iesniegumu. Balsošana jāpiesaka vēlētāja atrašanās vietai tuvākajā iecirknī iecirkņa darba laikā.

Jāpiebilst, ka, ja iesniegums iecirknī nogādāts vēlēšanu dienā, tas obligāti izpildāms, ja saņemts līdz pulksten 12. Iesniegumi, kuri saņemti vēlāk, jāizpilda, ja vēlēšanu komisijas pārstāvjiem ir iespējams ierasties pie vēlētāja līdz iecirkņa slēgšanai, pulksten 20.

Kur ziņot par vēlēšanu pārkāpumiem?

Saeimas vēlēšanu dienā, kā arī dienu pirms vēlēšanām, ir spēkā pilnīgs aģitācijas aizliegums. Tas nozīmē, ka šajās dienās ir aizliegts izvietot aģitācijas materiālus televīzijā, radio, preses izdevumos, publiskās vietās, kā arī valsts un pašvaldību iestādēs, kapitālsabiedrībās, kurās vairāk nekā 50% kapitāla daļu pieder valstij vai pašvaldībai. Internetā šajās dienās ir aizliegta maksas priekšvēlēšanu aģitācija.

Balsošanas laikā aģitēt aizliegts vēlēšanu iecirkņos un tuvāk par 50 metriem no ieejas ēkā, kur atrodas vēlēšanu iecirknis.

Par vēlēšanu pārkāpumiem iedzīvotāji tiek aicināti informēt tiesībsargājošās iestādes, zvanot uz Valsts policijas tālruni 110. Par slēpto aģitāciju un administratīvo resursu izmantošanu aģitācijā jāinformē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs mobilajā lietotnē "Ziņo KNAB" vai pa tālruni 80002070, par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem televīzijā un radio – Nacionālā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome, par aģitācijas pārkāpumiem vēlēšanu iecirkņos vai tuvāk par 50 metriem no iecirkņa ieejas – vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs.

Par balsu pirkšanu un apzinātu nepareizu balsu skaitīšanu jāziņo Drošības policijai pa tālruni 67208964 vai e-pastu dpdd@dp.gov.lv.

Kur uzzināt visu par vēlēšanām portālā "Delfi"?

Portāla "Delfi" vēlēšanu sadaļā "Domā, spried un sver!" var sekot līdz aktuālākajām ziņām saistībā ar parlamenta vēlēšanām, reitingiem, iepazīties ar partiju programmām un kandidātiem, kā arī noskatīties 40 raidījumu ciklu "Par ko balsot?", kura vada žurnālists Jānis Domburs.

Savukārt "Delfi" rakstu sērijā "Astoņas lokomotīves" īsumā atskatās, kāds ir astoņu populārāko partiju izvirzīto premjera amata kandidātu dzīves gājums, profesionālās īpašības, rūdījums politikā, zem kādiem politisko spēku "karogiem" viņi iepriekš ir darbojušies, kā arī – ar kādiem darbiem un nedarbiem viņi iepriekš izcēlušies.

Arī sestdien, 6. oktobrī, "Delfi" strādās intensīvā režīmā. Pirmo reizi "Delfi" vēsturē video tiešraide no "Delfi" studijas paredzēta arī vēlēšanu naktī. Uzreiz pēc iecirkņu slēgšanas piedāvāsim "exit poll" jeb vēlētāju aptaujas pie iecirkņiem rezultātus.

Tā noritēs sadarbībā ar Latvijas Universitāti (LU), bet metodoloģiju un norisi uzraudzīs LU prorektors politologs Jānis Ikstens.

Tiešraidē ar politiķiem un ekspertiem sākumā apspriedīsim vēlēšanu dienas norises un aptauju rezultātus, bet vēlāk naktī arī provizoriskos vēlēšanu rezultātus, par kuriem ziņos CVK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!