Antivīrusu programmas darbojas ļoti līdzīgi. Galvenais to radītājs ir spēja operatīvi atpazīt jaunākos vīrusus un nepieļaut to iekļūšanu datorā. Ar to problēmas radās tikai McAfee, kas uz jaunā Mydoom parādīšanos nespēja reaģēt tikpat operatīvi kā pārējo trīs programmu ražotāji.
Būtiska nozīme ir arī lietotājam, jo vīrusu iezīmju datu bāzes ir jāatjauno regulāri – vismaz reizi dienā. Kaspersky Ani-Virus pārstāvji Latvijā iesaka to darīt pat reizi stundā. Ja ir pastāvīgs interneta pieslēgums un atjaunošana notiek automātiski (to iespējams norādīt programmu iestatījumos), tad nekādu papildu neērtību nebūs. Galvenais – varēsiet būt drošs, ka programma vienmēr būs tik spēcīga, cik spēcīgu to izveidojis izstrādātājs.

Visvairāk punktu un arī Editor’s Choice izpelnījās programma Kaspersky Anti-Virus Personal 4.5, kas ne tikai lieliski tiek galā ar visiem vīrusiem, bet arī spēj operatīvi reaģēt uz jaunākajiem notikumiem, piedāvājot līdzekļus un informāciju, kā jaunos vīrusus noķert un iznīcināt.

Šīs programmas priekšrocība ir plašā informācija latviešu valodā, kā nav konkurentiem. Ir arī iespēja izvēlēties starp divām valodām. Trūkums ir tas, ka tās instalācija var sagādāt problēmas nepieredzējušam lietotājam, jo nestrādā automātiskā startēšana. Īpatnējs ir koda aktivizēšanas veids, kam nepieciešama diskešu iekārta, jo koda datne ievietota disketē.

Valodu izvēles ziņā plašākas iespējas ir Panda Titanium antivirus 2004. Arī šai programmai ir pieejama pārstāvniecība Latvijā, un klientiem iespējams saņemt jaunāko informāciju latviešu valodā ar elektroniskā pasta starpniecību. Programma ir viegli instalējama un saprotama. Reģistrācija gan varēja būt vienkāršāka un raitāka.

Symantec un Network Associates Latvijā pārstāv programmatūras vairumtirdzniecības firma, līdz ar to šīm programmām pieejams mazāks atbalsts latviešu valodā. Tomēr svešvalodās esošā informācija ir pietiekama. Jāuzslavē Norton AntiVirus 2004 spēja notvert un iznīcināt vīrusus, to ir arī ērti lietot. Viss ir intuitīvi saprotams, ja vien kaut cik protat angļu valodu. McAfee ir ērta lietošanā, tomēr tās trūkumi ir kompānijas samērā novēlota reakcija uz jauniem vīrusiem.

Iegādājoties programmu, uzmanība jāpievērš minimālajām sistēmas prasībām. Ja dators nav jaudīgs, tad labāk izvēlēties tādu programmu, kuras minimālās prasības attiecībā uz datoru ir mazākas, nekā jums ir.

Vēl der ielāgot, ka neviena programma jūs simtprocentīgi nepasargās no vīrusiem un ļaunajām programmām, ja arī pats nebūsiet piesardzīgs un elektroniskā pastā nevērsiet vaļā vēstules no jums nezināmiem sūtītājiem ar aizdomīgiem pielikumiem. Jāseko arī, lai operētājsistēmai būtu iestatīti pēdējie jauninājumi, jo vīrusu radītāji izmanto visas nepilnības, kuras ir operētājsistēmā.

 Network Associates McAfee VirusScan Professional 7.0Panda Tiatnum antivirus 2004Symantec Norton AntiVirus 2004Kaspersky Anti-Virus Personal 4.5
Funkcionalitāte (60%)68109
Lietošanas ērtums (20%)8787
Dokumentācija un informācija (10%)67610
Cena (10%)88510
Kopā6,57,58,59

* Atkarībā no izmantotās operētājsistēmas.

Tests

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!