Foto: F64

Lietuva uzsāk reālu darbu, gatavojoties Eiropas Savienības (ES) prezidentūrai, ceturtdien uzsvērusi prezidente Daļa Grībauskaite, Viļņā tiekoties ar Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju Martinu Šulcu un EP Komiteju priekšsēdētāju konferences locekļiem.

"Šo dienu varam uzskatīt par Lietuvas prezidentūras aizsākumu un reālu darbu sākumu. Pirmajiem soļiem ir īpaši svarīga nozīme raitā lēmumu pieņemšanā. Sadarbība ar politiski nozīmīgāko EP institūciju - priekšsēdētāju konferenci - nodrošinās straujākas pārmaiņas, kas nepieciešamas visiem Eiropas cilvēkiem," viņa norādījusi, uzrunājot viesus.

Grībauskaite atzinusi, ka Lietuva ES prezidentūru pārņems sarežģītā laikā, kad ES ekonomikas atgūšanās vēl aizvien ir nedroša, bezdarba līmenis augsts, bet sabiedrības uzticēšanās Eiropas institūcijām vājinājusies. Lietuvai un ES nāksies pieņemt daudz svarīgu lēmumu un pirmām kārtām vienoties ar Eiropas Parlamentu par ES budžetu 2014.-2020.gadam.

Pēc viņas teiktā, ES atbalsts ir ļoti būtisks dalībvalstu ekonomikas attīstībai, tādēļ jāpanāk, lai visas jaunās finanšu perspektīvas programmas būtu iespējams sākt jau no nākamā gada sākuma.

Iepazīstinot ciemiņus ar Lietuvas prezidentūras prioritātēm, prezidente norādījusi, ka Eiropai nevilcinoties jāsper iedarbīgi soļi, lai nodrošinātu ES ekonomikas izaugsmi un samazinātu bezdarbu. Lai stimulētu ekonomiku, jāpadziļina vienots dalībvalstu tirgus, īpaši pakalpojumu jomā.

Viņa paudusi pārliecību, ka ekonomikas stabilitātes un pieauguma garants ir fiskālā disciplīna un budžeta deficīta samazināšana, tādēļ Lietuva savas prezidentūras laikā centīsies efektīvi īstenot ES Stabilitātes un izaugsmes paktu un Fiskālās disciplīnas līgumus.

Kā vēl vienu būtisku uzdevumu Grībauskaite minējusi arī banku savienības izveidi, kas palīdzētu nodrošināt efektīvāku banku uzraudzību, izveidot kopīgu problemātisko banku pārkārtošanas sistēmu un tādējādi pasargāt nodokļu maksātājus no papildu izdevumiem.

Savas prezidentūras laikā Lietuva plāno īstenot arī iekšējā enerģētikas tirgus pabeigšanas programmas un izveidot vienoto digitālo tirgu.

Lielu uzmanību domāts veltīt arī ārlietām, Austrumu partnerības stiprināšanai un ES sarunām par brīvo tirdzniecību ar ASV un Japānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!