Trešā daļa cūku gripas vakcīnu, ko Igaunijas valsts iegādājusies par 35 miljoniem kronu (pusotru miljonu latu), teorētiski varētu iet zudumā.

Vairākiem pacientiem paredzētā vakcīnas pudelīte pēc atvēršanas ir jāizlieto dažu stundu laikā, tomēr reti kad potēties gribētāju skaits ir tik liels, lai visu zāļu devu iztērētu ierobežotajā laika sprīdī, raksta avīze "Äripäev".

Situācija sevišķi bēdīga bijusi decembrī, kad bezmaksas potes saņemt varēja tikai riska grupu pacienti, stāstīja Nemmes klīnikas ārsts Ēro Merilinds. Tagad, kad ierobežojumi ir atcelti, samazinājies arī vakcīnu apjoms, kas aiziet bojā.

Farmācijas uzņēmuma "Baxter" ražotās "Celvapan" vakcīnas var izmantot trīs stundas pēc pudelītes atvēršanas, bet "GlaxoSmithKline" vakcīnas "Pandemrix" - 24 stundas pēc atvēršanas.

Ārsti ir nonākuši sarežģītā situācijā - vakcīnu pudelītē ir 10 devas, tomēr pacientu, kas ierobežotajā laika sprīdī gribētu potēties, reti kad ir tik daudz. Turklāt, ja pacienti tiek potēti ar "Celvapan" vakcīnām, vajadzīga ir arī otrreizējā vakcinācija.

Kā skaidroja Veselības aizsardzības ministrijas padomdevējs epidemioloģijas jautājumos Kūlo Kucars, šādi zaudējumi ir nenovēršami visām vakcīnām, tomēr daudz kas ir atkarīgs no tā, kā ģimenes ārsti organizē savu darbu un aicina cilvēkus uz vakcināciju.

Tas, cik daudz vakcīnu tiešām gājis zudumā, būs skaidrs pēc vakcinācijas procesa noslēguma, sacīja Kucars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!