Foto: AP/Scanpix

Lietuva 2015.gadā plāno piedalīties sešās starptautiskajās operācijās un misijās, nosūtot uz tām aptuveni 100 karavīru.

Lietuvieši piedalīsies NATO operācijās Afganistānā, Kosovā un Turcijā, Eiropas Savienības (ES) apmācību misijā Mali un pirātisma apkarošanas operācijā Somālijā, kā arī ANO misijā Afganistānā.

Gadumijā noslēdzoties NATO vadīto koalīcijas spēku kaujas misijai Afganistānā, kurā Lietuva piedalījusies kopš 2002.gada, lietuvieši iesaistīsies jaunajā atbalsta, apmācību un konsultāciju misijā "Resolute Support", kas sāksies no 1.janvāra.

"Turpinot piedalīties misijā Afganistānā, mēs apliecinām, ka mūsu karavīri ir kvalificēti, spēj dalīties pieredzē, veikt gan instruktoru, gan sakaru speciālistu darbu, gan pildīt ar vadību, plānošanu vai kontroli saistītus pienākumus augsta līmeņa starptautiskajos štābos," uzsvēris Lietuvas Bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieks Vilmants Tamošaitis.

Lietuvas karavīru skaits Afganistānā pakāpeniski tiks samazināts, ņemot vērā operācijas mērķus un sabiedroto vajadzības. Uz misiju "Resolute Support" Lietuva 2015.gadā sūta sakaru speciālistus, kas dienēs misijas apvienotajā štābā Kabulā. Dienestu Afganistānā turpinās arī Lietuvas īpašo operāciju spēku eskadrons, armijas loģistikas speciālisti un štāba virsnieki. Kopumā plānots, ka nākamgad Afganistānā dienēs aptuveni 80 lietuvieši.

Lietuva 2015.gadā piedalīsies arī ANO atbalsta misijā Afganistānā (UNAMA), deleģējot turp savu militāro padomnieku.

NATO misijā Kosovā (KFOR) apvienotās loģistikas atbalsta grupas sastāvā nākamajā gadā dienēs Lietuvas armijas Kustības kontroles centra karavīri, kas kopā ar citu valstu kolēģiem atbild par KFOR karavīru un kravu transporta organizēšanu un kontroli. Vienu karavīru Lietuva gatavojas nosūtīt arī uz Starptautisko integrēto loģistikas vienību. No janvāra misijā iesaistīsies seši Lietuvas armijas sakaru speciālisti, kas četrus mēnešus dienēs KFOR sakaru centra štābā.

ES apmācību misijā Mali Lietuvu pārstāv militārie instruktori, kas dalās zināšanās un pieredzē ar vietējo drošības spēku pārstāvjiem. 2015.gadā Lietuva uz šo misiju norīkos divus štāba virsniekus un divus instruktorus.

ES pirātisma apkarošanas operācijā pie Somālijas krastiem Lietuva no 2015.gada vidus piedalīsies ar Autonomo kuģa apsardzības grupu, kas apsargās kuģi, kurš piegādā somāliešiem humānās palīdzības kravas. Jau no 2011.gada Lietuva uz šo operāciju deleģējusi arī štāba virsnieku, kas dienē operācijas štābā Lielbritānijā.

Līdz pavasarim Lietuva atbalstīs arī ES misiju Centrālāfrikas Republikā - lietuviešu virsnieks dienē šīs misijas štābā Grieķijā.

Lietuvas armijas pārdislocējamā sakaru un informācijas sistēmu moduļa karavīri, kas ieskaitīti NATO 3.sakaru bataljonā, nākamgad būs dislocēti Turcijā, NATO pretgaisa aizsardzības spēku sastāvā. Šajā operācijā lietuvieši piedalīsies jau otro reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!