Foto: stock.xchng
Janvāra vidū Tallinā Viru viesnīcā atvērts pirmais VDK muzejs, kurā ir skatāma PSRS Valsts Drošības komitejas lietotā tehnika, ko viesnīcas pirmajos 20 gados izmantoja, lai noklausītos viesu sarunas, informē Igaunijas Tūrisma padomes direktors Tarmo Mutso.

Ekskursijas laikā var ne tikai iepazīties ar ekspozīciju, bet arī aplūkot ar stāstiem par padomju viesnīcas dzīvi zem visu redzošās VDK acs.

Viru viesnīca ir pirmā augstceltne Igaunijā un atvērta 1972. gadā. Viesnīcas iemītniekus novēroja no sabiedrībai nezināmā viesnīcas pēdējā, 23. stāva. Tās ir saglabājušās neskartas kopš 1991. gada, kad tās atstāja VDK.

"Sokos Hotel Viru" izpilddirektore Annu Sosāra stāstījusi, ka muzeja ideja ir lolota jau vairāk nekā 10 gadus. "Tallina ir kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu, un mēs ticam, ka šis ir īstais laiks Viru viesnīcas stāstiem, VDK lomu tajos, stāstiem par šo periodu mūsu zemē, lai viesi, kas ieradušies no tālienes, varētu iejusties un labāk izprast mūsu neseno vēsturi, ko mēs esam izdzīvojuši", uzsvērusi izpilddirektore.

Viru viesnīca jau izsenis ir bijusi viena no iecienītākajām apmešanās vietām Tallinas viesiem, tomēr tās pagātnē ir noslēpums, saistīts ar 23. stāvu. Lai gan liftā pēdējā poga bija līdz 22. stāvam, virs tā ir vēl viens stāvs, kas bija pieejams tikai izredzētajiem viesnīcas darbiniekiem. Šajā stāvā atrodas divas istabas, piepildītas ar 50-to gadu spiegu filmu cienīgu tehniku, kas bija VDK slepenas noklausīšanās iekārtas.

Muzejs atrodas viesnīcas 23. stāvā, kas līdz šim bija plašākai publikai slēgts, un var vienlaikus uzņemt līdz 25 viesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!