Bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs vecākais intervijā Igaunijas televīzijai ir paziņojis, ka Igaunija bija viena no valstīm, kas sāka cīņu par savu neatkarību, un tās piemērs ir iedvesmojis pašreizējo prezidentu Džordžu Bušu pieņemt “brīvības doktrīnu”.
Igaunijas prezidents Arnolds Rītels, kurš piedalījās ANO Ģenerālasamblejas sesijā Ņujorkā, ceturtdien pasniedza bijušajam ASV prezidentam Igaunijas Republikas 1.šķiras apbalvojumu, Māras Zemes krustu, par viņa ieguldījumu Igaunijas neatkarības centienos.

Pēc tam viņš piekrita sniegt interviju Igaunijas televīzijai, raksta Ria Novosti.

“Toreiz uz Igauniju skatījās un runāja, ka tā ir tauta, kas tika apspiesta, taču vēlējās būt brīva. ASV zināmā mērā atzina Igaunijas neatkarību, nepiekrītot tās iekļaušanai PSRS. Igaunijas tauta vēlējās brīvību un to arī dabūja – tas bija ieguldījums jaunas pasaules kārtības izveidē,” teica Džordžs Bušs vecākais.

Pēc viņa vārdiem Igaunijas cīņa par neatkarību iedvesmoja viņa dēlu, pašreizējo ASV prezidentu Bušu jaunāko, pieņemt “brīvības doktrīnu”. “Kad Igaunija un citas Baltijas valstis atguva neatkarību, tas nostiprināja viņa uzskatus par brīvības nozīmību un nepieciešamību. Viņš redzēja, kas notika, kad atgriezās brīvība, un cik svarīgi tas bija visiem Igaunijas iedzīvotājiem,” viņš teica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!