Foto: AP/Scanpix

Afganistānas prezidenta vēlēšanās, saņemot 56,4% balsu, uzvarējis bijušais Pasaules Bankas ekonomists Ašfars Gani, liecina pirmdien izplatītie provizoriskie rezultāti. Bijušais ārlietu ministrs Abdulla Abdulla saņēmis 43,5%.

No 13,5 miljoniem balsstiesīgo vēlētāju vēlēšanās 14.jūnijā piedalījušies vairāk nekā astoņi miljoni, pavēstīja amatpersonas. Vēlētāju aktivitāte bijusi krietni augstāka, nekā prognozēts.

"Neatkarīgā vēlēšanu komisija atzīt - neraugoties uz lielajiem pūliņiem sagatavot labākas vēlēšanas, procesā bija zināmas tehniskas kļūdas un trūkumi," sacīja komisijas vadītājs Ahmads Jusufs Nuristani.

"Mēs nevaram noliegt procesā notikušo krāpšanos un pārkāpumus, dažos gadījumos atsevišķi drošības spēki bija iesaistīti, citos gadījumos - augsta ranga valdības amatpersonas kā gubernatori vai arī zemāka ranga amatpersonas," atzina Nuristani.

Sarunu dēļ, kas notika līdz pēdējam brīdim, rezultātu izsludināšana pirmdien tika atlikta uz piecām stundām, abu kandidātu pārstāvjiem cenšoties panākt vienošanos par apsūdzībām krāpšanā, kuru dēļ draud izraisīties nestabilitāte.

Abdulla solījis vēlēšanu rezultātus neatzīt, sakot, ka viņš kļuvis par "industriāla apjoma" falsifikāciju upuri. Gani savukārt uzstāj, ka uzvarējis godīgā cīņā.

Pretējo pušu galvenais strīdus jautājums ir par to, cik daudzos no kopumā 23 000 vēlēšanu iecirkņu būtu veicama balsu pārskaitīšana.

Oficiālie rezultāti tiks izsludināti 24.jūlijā, pēc tam kad beidzies sūdzību izskatīšanas un pārbaužu periods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!