Foto: EPA/LETA

Afgāņu spēki otrdien oficiāli pārņēmuši no NATO atbildību pār drošības situāciju visā valstī, noslēdzot kontroles nodošanas procesu, kas tika uzsākts jau 2011.gadā.

"Sākot ar rītdienu mūsu drošības un aizsardzības spēki atradīsies vadībā," kontroles nodošanas ceremonijā sacīja Afganistānas prezidents Hamids Karzai . "Sākot ar šo brīdi, visu atbildību par drošības situāciju un visu drošības vadību uzņemsies mūsu drosmīgie spēki."

NATO ģenerālsekretārs Anders Fogs Rasmusens uzsvēra, ka Afganistānā, sākot ar otrdienu, drošības jomā afgāņu spēki atradīsies vadošās pozīcijās.

"Viņi to dara ar ievērojamu apņēmību, un viņi pilnā mērā ir pelnījuši afgāņu tautas atbalstu," ceremonijā sacīja Rasmusens.

Līdz ar drošības kontroles pārņemšanu no NATO atlikušajos 95 apgabalos afgāņu spēku kontrolē nonākuši arī nemierīgie apvidi valsts dienvidos un austrumos, kur nemiernieku kustība bijusi visaktīvākā.

Situācijā, kad drošības operāciju vadībā atradīsies afgāņu spēki, 100 000 vīru lielie NATO spēki veiks atbalsta un apmācību uzdevumus.

Tiesa gan, šaubas nav kliedētas par to, cik sekmīgi 350 000 vīru lielie afgāņu drošības spēki spēsies stāties pretī talibiem. NATO militārā koalīcija arī saglabās svarīgu lomu loģistikā un gaisa atbalstā, kā arī kaujas laukā, kad tas būs nepieciešams.

Tikmēr jau tagad krasi pieauguši Afganistānas armijas zaudējumi, tai arvien lielākā mērā iesaistoties sadursmēs ar nemierniekiem. Bez tam afgāņu vienībās ir ļoti liels dezertieru skaits, un to kaujasspēju uzturēšanai katru mēnesi nepieciešami vairāki tūkstoši jaunu rekrūšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!