Foto: NATO ISAF

NATO aizsardzības ministri trešdien Briselē vienojušies par galvenajām aprisēm jaunajai alianses misijai Afganistānā, kas tiks sākta pēc 2014.gada, kad no valsts būs izvestas starptautiskās koalīcijas kaujas vienības.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens paziņoja, ka ministri nupat apstiprinājuši koncepciju alianses jaunajai misijai Afganistānā.

Misija būs balstīta uz "ierobežoti reģionālu pieeju" ar centriem Kabulā un visā valstī, lai apmācītu un konsultētu aptuveni 350 000 afgāņu valdības karavīru.

Jautāts par to, cik karavīru piedalīsies jaunajā misijā, Rasmusens norādīja, ka šī lieta vēl nav izlemta.

Gada sākumā Afganistānā dienēja aptuveni 100 000 ārvalstu karavīru, no kuriem divas trešdaļas veidoja amerikāņi. Tomēr karavīru skaits pakāpeniski tiek samazināts, starptautiskās koalīcijas spēkiem nododot kontroli pār drošības jomu afgāņu spēku rokās.

Paredzēts, ka pēc 2014.gada NATO Afganistānas teritorijā vairs neveiks kaujas operācijas.

Iepriekš bija plānots, ka Afganistānā pēc kaujas misijas beigām varētu palikt aptuveni 8000 līdz 12 000 karavīru. Taču bijušais ASV un NATO komandieris Afganistānā atvaļinātais ģenerālis Džons Alens un kādreizējā augsta ranga Pentagona amatpersona Mišela Flornoja pagājušajā nedēļā nāca klajā ar ierosinājumu par pagaidu spēku izveidošanu Afganistānā, kas šajā valstī varētu palikt vēl aptuveni trīs gadus.

Šie karavīri varētu tikt iesaistīti gaisa spēkos, kā arī varētu veikt medicīniskās evakuācijas un citos veidos sniegt atbalstu afgāņu spēkiem.
Pentagons pirmdien apstiprināja, ka šāds priekšlikums tiek izvērtēts.

ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels arī Briselē paziņoja, ASV arī turpmāk būs galvenā loma, bet par konkrētiem skaitļiem nerunāja, piebilstot, ka tam vēl gana laika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!