Foto: AFP/Scanpix

Pentagons šobrīd izskata iespēju pēc 2014.gada Afganistānā atstāt lielāku ASV karavīru skaitu, nekā iepriekš plānots, pirmdien apstiprināja ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Iepriekš bija plānots, ka Afganistānā pēc kaujas misijas beigām 2014.gada nogalē varētu palikt aptuveni 8000 līdz 12 000 karavīru. Taču bijušais ASV un NATO komandieris Afganistānā atvaļinātais ģenerālis Džons Alens un kādreizējā augsta ranga Pentagona amatpersona Mišela Flornoja pagājušajā nedēļā nāca klajā ar ierosinājumu par pagaidu spēku izveidošanu Afganistānā, kas šajā valstī varētu palikt vēl aptuveni trīs gadus.

Šie karavīri varētu tikt iesaistīti gaisa spēkos, kā arī veikt medicīniskās evakuācijas un citos veidos sniegt atbalstu afgāņu spēkiem.

Pentagons pirmdien apstiprināja, ka šāds priekšlikums tiek izvērtēts.

Tomēr nav zināms, vai ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels šo priekšlikumu otrdien Briselē plāno apspriest ar saviem NATO kolēģiem.

Fakts, ka tiek izskatīta iespējamība Afganistānā atstāt lielāku karavīru skaitu, nekā bija plānots iepriekš, liecina, ka Obamas administrācija uzskata, ka afgāņu spēkiem pēc 2014.gada varētu būt nepieciešams plašāks atbalsts, nekā bija domāts.

Tomēr pret šādu ierosinājumu varētu iebilst daļa paša Obamas pārstāvēto demokrātu, kuri cer pēc iespējas drīzāk pielikt punktu militārajai misijai.

ASV administrācija šobrīd risina sarunas ar Afganistānas valdību par ilgtermiņa vienošanos, un Vašingtona vēl nav oficiāli atklājusi, cik lielu karavīru skaitu tā vēlas paturēt Afganistānā pēc 2014.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!