Foto: AFP/Scanpix

Kolumbija nevar pievienoties NATO, jo neatbilst ģeogrāfiski ierobežotajiem dalības kritērijiem, otrdien paziņojusi NATO amatpersona.

Kolumbija neatbilst "ģeogrāfiski ierobežotajiem dalības kritērijiem", jo Ziemeļatlantijas līgums nosaka, ka dalība atvērta valstīm, kas atrodas Ziemeļatlantijas reģionā, norādīja NATO amatpersona.

Tomēr organizācija apsver veidus, kā stiprināt attiecības ar šo valsti, piebilda amatpersona.

Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss nedēļas nogalē paziņoja, ka Kolumbija šomēnes parakstīs sadarbības līgumu ar NATO un nākotnē lūkojas uz pilntiesīgu dalību šajā organizācijā.

Pirmdien kāda augsta ranga ASV Valsts departamenta amatpersona izteicās, ka viņu mērķis ir atbalstīt Kolumbiju "kā spējīgu un stipru locekli daudzās starptautiskās organizācijās, un tas tikpat labi var ietvert NATO".
Santosa paziņojums un tam sekojošie komentāri raisīja satraukumu Kolumbijas kaimiņvalstīs.

Bolīvijas prezidents Evo Moraless šo soli nodēvēja par provokatīvu un draudu "antiimperiālistiskajām valstīm", piemēram, Bolīvijai, Venecuēlai, Nikaragvai un Ekvadorai.

Minētā NATO amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, norādīja, ka NATO zina par Kolumbijas interesi attīstīt sadarbību, bet pašreiz netiek plānots nodibināt oficiālas partnerattiecības. Tā vietā tiek pētītas iespējas sadarboties konkrētās jomās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!