Foto: AP/Scanpix
Irānas kodolvienošanās liktenis joprojām nav izlemts, pirmdien paziņoja Irānas augstākais līderis ajatola Ali Hamenei, vienlaikus norādot, ka līguma rezultātā valsts netiks atvērta ASV ietekmēm.

Teherāna bloķēs jebkurus ASV centienus ietekmēt Irānu, neraugoties uz panākto vēsturisko vienošanos, teikts līdera paziņojumā, kas publicēts viņa oficiālajā tīmekļa vietnē.

"Viņi uzskata, ka ar šīs vienošanās starpniecību, kuras liktenis nav skaidrs, jo neviens nezina, vai tā šeit vai Amerikā tiks apstiprināta, viņi atradīs veidu, kā iejaukties šajā valstī," norādīja līderis.

"Mēs esam noslēguši šo ceļu un noteikti to slēgsim. Mēs nepieļausim nedz ekonomisku, nedz politisku, nedz kulturālu ASV iejaukšanos," uzsvēra ajatola.

Hamenei, Teherānā runājot ar Islāma radio un televīzijas savienības biedriem, arī kritizēja ASV par to "iefiltrēšanos" Tuvajos Austrumos.

"Viņi mēģina panākt Sīrijas un Irākas izjukšanu. [bet] ar Dieva palīgu tas nenotiks," viņš sacīja.

Sagaidāms, ka ASV Kongress, kurā vairākums ir prezidenta Baraka Obamas politiskajiem pretiniekiem republikāņiem, septembrī pieņems rezolūcija pret Irānas kodolvienošanos.

Obama, domājams, uzliks šim solim veto, tomēr Kongress ar divu trešdaļu vairākumu Senātā un Pārstāvju palātā šo veto varētu atcelt.

Savukārt Irānā turpinās debates par to, vai par vienošanos būtu jābalso arī parlamentam. Vairums deputātu - 201 no 290 - pieprasījuši, lai vienošanās tiek iesniegta parlamentam apstiprināšanai.

Jau vēstīts, ka pasaules lielvaras - ASV, Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija - un Irāna 14.jūlijā panāca vienošanos par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!