Foto: AFP/Scanpix
ANO Drošības padome pirmdien vienbalsīgi atbalstīja Francijas militāro intervenci Mali cīņai pret islāmistu kaujiniekiem, kas ir pārņēmuši savā kontrolē Mali ziemeļdaļu un sākuši virzīties uz šīs Rietumāfrikas valsts dienvidiem.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns pauda cerību, ka šī intervence palīdzēs atjaunot "Mali konstitucionālo kārtību un teritoriālo integritāti".

ANO Drošības padomes sanāksmē, kas bija veltīta Mali, tika pausta vienprātīga "sapratne un atbalsts" Francijas militārajai intervencei, reportieriem paziņoja Francijas vēstnieks ANO Žerārs Aro.

ANO arī paziņoja, ka vairāk nekā 30 tūkstoši Mali iedzīvotāju glābjas no tur notiekošās karadarbības, un apsūdzēja islāmistus, ka tie neļauj tūkstošiem bēgļu doties uz valdības kontrolētajiem rajoniem Mali dienvidos.

Mali pagaidu prezidents Dionkunda Traore ceturtdien ANO lūdza Francijas prezidentam Fransuā Olandam militāru palīdzību, kas palīdzētu apturēt islāmistu nemiernieku virzīšanos uz priekšu.

Francijas gaisa spēki piektdien sāka dot triecienus islāmistu kaujinieku bāzēm Mali ziemeļos. Pirmdien Mali no tās dienvidu kaimiņvalsts Kotdivuāras iebrauca apmēram 30 Francijas tanku un karavīru transporta automašīnu, un šo militāro tehniku eskortēja helikopters.

Rietumāfrikas valstu ekonomiskā kopiena (ECOWAS) sestdien paziņoja, ka, "ņemot vērtā situācijas ārkārtas raksturu", bloks ir sankcionējis sava karaspēka izvietošanu Mali. ECOWAS neatklāja, cik bloka valstu karavīru tiks nosūtīts uz Mali un kad šis karaspēks tur ieradīsies.

Francija ar militāro intervenci mēģina apturēt islāmistu ofensīvu, jo to virzīšanās uz Mali galvaspilsētu Bamako draud ar visas valsts nokļūšanu islāma teroristu kontrolē.

Francija arī vēlas ECOWAS karaspēka iespējami ātrāku ievešanu Mali. Šajā karaspēkā būs 600 karavīru no Nigērijas, pa 500 no Nigēras, Burkinafaso, Togo un Senegālas, un 300 no Beninas.

Francija ir nosūtījusi apmēram 550 savu karavīru uz Mali vidienes pilsētu Mopti un galvaspilsētu Bamako, bet tuvākajās dienās viņu skaits tiks palielināts līdz 2500, paziņoja Aizsardzības ministrijas ierēdnis.

Karadarbībā Mali kopš piektdienas ir gājis bojā viens Francijas helikoptera pilots, vismaz 11 Mali karavīri un vairāk nekā 100 kaujinieku.

Tuaregu nemiernieki un islāmistu grupējumi, izmantojot 22.martā Mali notikuša militāra apvērsuma radīto krīzi, triecienuzbrukumā iekaroja valsts ziemeļus. Tuaregu izveidotā Azavadas Nacionālās atbrīvošanas kustība (MNLA) iekarotajā teritorijā 6.aprīlī proklamēja neatkarīgu valsti Azavadu, kuru neviens nav atzinis.

Pēc Mali ziemeļu iekarošanas islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu. Nemiernieki arī strauji virzījās tuvāk lielākajai Mali armijas bāzei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!