Foto: Reuters/Scanpix
Apmēram 185 tūkstoši cilvēku evakuēti no Fukušimas atomelektrostaciju apkārtnes, pirmdien ziņo mediji, atsaucoties uz Starptautiskās Atomenerģētikas aģentūras sniegto informāciju.

Kā ziņots, pēc postošās zemestrīces sabojājās dzesēšanas iekārtas sešiem Fukušimas atomreaktoriem. Avārijas rezultātā notikušas jau trīs ūdeņraža eksplozijas. Evakuēti iedzīvotāji 20 kilometru rādiusā ap Fukušimas atomelektrostaciju (AES).

Evakuācijas centriem izsūtītas 230 000 devas stabilā joda preparāta, lai aizsargātu no radioaktīvā apstarojuma. Avārijas rezultātā atmosfērā var nokļūt ievērojums radioaktīvā joda izotopa daudzums. Nokļūstot organismā, tas uzkrājas vairogdziedzerī, to apstarojot. Stabilā joda preparāts samazina radioaktīvā joda izotopa uzkrāšanos vairogdziedzerī un aizsargā no apstarojuma.

Tikmēr radiācijas līmenis "Fukušima 1" AES apkārtnē palielinās, raksta mediji.

Lai gan Japānas varas iestādes apgalvo, ka panikai nav iemesla, iedzīvotājus pārņēmis satraukums, ziņo mediji. Lielveikalos veidojas garas rindas ar cilvēkiem, kuri grib iegādāties pārtiku, baidoties, ka avārijas laikā nedrīkstēs iziet no mājām. Kādā veikalā izveidojusies pat kilometru gara rinda.

Kā ziņots, pirmdien sprādziens noticis Fukušimas trešajā reaktorā. Pirmdien arī tika izplatīts brīdinājums par iespējamu jaunu cunami Japānas ziemeļaustrumu piekrastē, bet šis brīdinājums vēlāk tika atcelts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!