Skandālos iesaistītais Japānas lauksaimniecības, mežsaimniecības un zvejniecības ministrs Tosikacu Macuoka pirmdien ir izdarījis pašnāvību, vēl vairāk sarežģījot situāciju Japānas valsts vadītājam Sindzo Abem, kuram atbalsts pirms jūlijā paredzētajām vēlēšanām jau tā bija visai zems, raksta "Reuters". Pēdējo reizi kāds no Japānas valdības ministriem pašnāvību bija izdarījis dažas dienas pēc Japānas sakāves Otrajā Pasaules karā.
Atbalsts valdībai bija krities galvenokārt neskaidrību dēļ valsts pensiju sistēmā. Pastāv iespēja, ka vēlēšanās premjera vadošā koalīcija zaudēs vairākumu parlamenta augšpalātā.

Matsuoka, kurš iesaistīts virknē politiskā finansējuma skandālu, pirmdien tika atrasts bezsamaņā savā valsts amatpersonas dzīvoklī Tokijā. Vēlāk 62 gadus vecais ministrs slimnīcā gāja bojā, tā arī nenācis pie pilnas apziņas. Policija apstiprina šo faktu, tomēr atsakās komentēt informāciju, ka viņš atstājis pirmsnāves vēstuli un pēc tam pakāries.

Matsuoka tiek saistīts ar vismaz diviem plaša mēroga skandāliem – viņš pieļāva milzīgus izdevumus sava biroja uzturēšanai, kā arī saņēma "politiskus ziedojumus" no uzņēmumiem, kas vēlāk uzvarēja valsts rīkotos konkursos. Ministrs iepriekš noliedz jebkādu saistību ar šiem notikumiem.

Analītiķi norāda, ka iepriekš bija radusies sajūta, ka premjers aizstāv Matsuoku, un viņa reitingi īstermiņā ievērojami kritīsies. Atbalsts premjerministram ilgākā laika posmā ir atkarīgs no tā, kā viņš rīkosies pēc negaidītās ministra nāves. Pagaidām Abe nav sniedzis nekādus komentārus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!