Krievijas nemierīgais Čečenijas reģions, kas savulaik prezidentam Vladimiram Putinam sagādāja nopietnas galvassāpes, parlamenta vēlēšanās ironiskā kārtā kļuvis par Kremļa saimnieka lielāko panākumu stāstu, vismaz atbilstoši oficiālajiem vēlēšanu rezultātiem.
Par ziņām, ka čečeni masveidā pauduši atbalstu Putina partijai "Vienotā Krievija", daudzi vietējie iedzīvotāji nespēj vien nobrīnīties.

Šajā kara izpostītajā Kaukāza reģionā vēlēšanās piedalījušies 99,2% vēlētāju, un no tiem 99,3% savas balsis nodevuši par "Vienoto Krieviju", liecina oficiālie vēlēšanu rezultāti.

Nevienā citā Krievijas reģionā Putina partija nav saņēmusi tik lielu atbalstu. Kopumā valstī vēlēšanās piedalījās 62% vēlētāju un "Vienotā Krievija" saņēma 64% balsu.

Viens no nedaudzajiem cilvēkiem Čečenijā, kurš nav pārsteigts par vēlēšanu rezultātiem, ir republikas prezidents Ramzans Kadirovs. Jau pirms vēlēšanām viņš publiski solīja, ka viņa republika par 100% atbalstīs Putinu.

"Augstā vēlētāju līdzdalība vēlēšanās apliecina augstu pilsonisko atbildību," bez mazākās ironijas pirmdien skaidroja Kadirovs. "Cilvēki saprot, ka viņiem ir tiesības izvēlēties."

Tomēr Groznijas ielās daudzi iedzīvotāji apliecināja, ka vēlēšanu rezultāti neatbilst viņu pieredzētajam.

"Es nepiedalījos vēlēšanās. Mani draugi nepiedalījās vēlēšanās," žurnālistiem sacīja Groznijas ielās satiktais jaunietis Maliks, kurš atteicās nosaukt savu uzvārdu.

"Mani nevar apmuļķot. Mana tauta un es esam gājuši cauri lielai traģēdijai un par to vainojama ir [Putina] partija," sacīja Maliks.

Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs apliecināja, ka viņam nav iemesla apšaubīt Čečenijas rezultātus.

Kaukāza tautām ir "tradīcija cienīt varu", un vēlēšanu rezultāti atspoguļo cieņu, ko vietējie iedzīvotāji izjūt pret Putinu, viņa partiju un vietējām varasiestādēm, paskaidroja Peskovs.

Jau ziņots, ka svētdien Krievijā notikušajās Valsts domes vēlēšanās uzvarējusi Putina pārstāvētā partija "Vienotā Krievija", taču pirmdien izplatītie vēlēšanu rezultāti reģionos ir tik samāksloti, ka atgādina PSRS laiku "vēlēšanas".

Čečenijas galvaspilsētā Groznijā balsot ieradušies 99% vēlētāju, no kuriem 99% nobalsojuši par "Vienoto Krieviju", liecina oficiālie rezultāti. Vēl balsots tikai par komunistiem, kuri ieguvuši vienu procentu balsu.

Arī pārējie nemierīgā Ziemeļkaukāza reģioni uzrādījuši līdzīgu rekordaugstu atbalstu "Vienotajai Krievijai" - 98% - Ingušijā, 97% - Kabardā-Balkārijā un 97% - Karačajā-Čerkesijā.

Ziemeļkaukāzs tiek uzskatīts par vienu no korumpētākajiem un vardarbīgākajiem Krievijas reģioniem.

Savukārt Sanktpēterburgā, kur Putins 1992.gadā sāka savu politisko karjeru, atbalsts "Vienotajai Krievijai" bija zemāks nekā vidēji valstī, aptuveni 50% līmenī. Līdzīgs rādītājs bija Maskavā, kur to atbalstīja 53% vēlētāju.

Opozīcijas partijas un vēlēšanu novērotāju organizācija "Golos" ziņo par neskaitāmiem pārkāpumiem vēlēšanās, galvenokārt reģionos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!