Prezidenta Vladimira Putina atbalstītā partija noraida jebkādu salīdzinājumu par Padomju Savienības Komunistisko partiju (PSKP), taču pirmdien partijas "Vienotā Krievija" 9. kongresā radās tieši šāds iespaids.
Delegāti pacēla baltas kartes, lai apstiprinātu katru partijas vadības priekšlikumu, arī par jauna partijas priekšsēdētāja posteņa iedibināšanu, lai otrdien piedāvātu to Putinam.

"Vienotā Krievija", kas apgalvo, ka tās rindās esot gandrīz divi miljoni biedru, sevi raksturo kā "varas partiju", tā kontrolē parlamentu un ir pasludinājusi sevi par reformu dzinējspēku Krievijā, tāpat kā PSKP pasniedzot sevi kā politiskās dzīves arbitru.

Kongresa laikā bez maksas tika izdalītas grāmatas ar Putina runām līdz ar jaunu krājumu, kurā bija apkopotas jaunievēlētā prezidenta Dmitrija Medvedeva runas. Dmitrijs Medvedevs nodos prezidenta zvērestu 7. maijā.

Partijas biedri pirmdien stundām ilgi debatēja par to, kā padarīt Krieviju par "lielvaru" ar inovatīvu ekonomiku bez korupcijas un ar lielu vidusšķiru.

Nebija skaidrs, vai kongresa atklāšanā viņi, kājās stāvot, dungoja Padomju Savienības himnu vai tās pārstrādāto Krievijas variantu ar to pašu melodiju.

"Es gribētu teikt, ka Vladimirs Vladimirovičs Putins, viens no partijas dibinātājiem, vienmēr ir bijis līdzās "Vienotajai Krievijai" un partija vienmēr viņu atbalstījusi," delegātiem teica "Vienotās Krievijas" līderis Boriss Grizlovs un aicināja viņus atbalstīt jauna partijas priekšsēdētāja posteņa iedibināšanu, lai piedāvātu to Putinam. Priekšlikums tika pieņemts vienbalsīgi.

Kremlis neko nav teicis, vai Putins uzņemsies partijas vadību. Viņš piedalīsies kongresā arī otrdien.

Delegāti teica, ka Putina vadībai būs svarīga nozīme, lai saglabātu stabilitāti. Daži izteicās, ka viņš varētu pārveidot partiju par spēku, kas turpmāk nodrošinās stabilitāti.

Toties kritiķi uzskata, ka Putins varētu kļūt par jaunu ģenerālsekretāru, tāpat kā padomju līderi, ja viņš piekritīs ieņemt partijas priekšsēdētāja amatu.

Padomju laikos lēmumus pieņēma Komunistiskās partijas politbirojs un ģenerālsekretāra rokās bija milzīga vara.

"Vienotās Krievijas" kongresa delegāti teica, ka Putins vairāk līdzinoties caram Aleksandram II nekā padomju līderiem.

"Vienotā Krievija" tika dibināta pēdējās bijušā prezidenta Borisa Jeļcina valdīšanas dienās, lai nodrošinātu Kremļa kontroli pār parlamentu.

Oponenti saka, ka partija esot kļuvusi par amatpersonu un biznesmeņu vārgu aliansi, kas sabruks bez Kremļa atbalsta, tāpat kā sabruka PSKP pēc Padomju Savienības krišanas.

Putina laikā partija ir saņēmusi dāsnu finansējumu vairākiem Kremli atbalstošiem biznesmeņiem un atbalsta visus Putina politiskos lēmumus.

Tomēr daži vadošie biznesmeņi izskatījās garlaikoti un atklāti žāvājās ilgajā diskusijā par inovācijām ekonomikā, kas joprojām lielā mērā ir atkarīga no naftas, gāzes un citu izejvielu eksporta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!