Naftas cenas pasaules tirgū trešdien, 21. maijā kārtējo reizi sasniedza jaunus rekordus, ASV vieglās jēlnaftas cenai pirmo reizi pārsniedzot 132 dolāru par barelu atzīmi, un tas galvenokārt skaidrojams ar ziņām par ASV naftas krājumu mazināšanos.
Kā ziņots, dienas pirmajā pusē ASV vieglās jēlnaftas cena pirmo reizi pārsniedza 130 dolārus par barelu un to veicināja pieaugošās bažas par naftas piegāžu pietiekamību.

Ņujorkas biržā ASV vieglās jēlnaftas cena jūlija piegādēm trešdien, 21. maijā sasniedza visu laiku augstāko līmeni - 132,08 dolārus (59,30 latus) par barelu.

Savukārt Londonas biržā "Brent" jēlnaftas cena jūlija piegādēm trešdien sasniedza 131,57 dolāru (59,07 latu) par barelu rekordu, pirmo reizi pārsniedzot 131 dolāra par barelu atzīmi.

Salīdzinot ar otrdienu, 20. maiju naftas cenas pasaules tirgū ir pieaugušas par aptuveni trīs dolāriem (1,35 latiem).

Turpinoties tirdzniecības sesijai, gan ASV vieglās, gan "Brent" jēlnaftas cenas nedaudz samazinājās.

Analītiķi norāda, ka palielinās bažas par piegāžu pietiekamību un tas galvenokārt skaidrojams ar noturīgo pieprasījumu pēc energoresursiem.

ASV Enerģētikas departaments trešdien paziņoja, ka ASV naftas krājumi pagājušajā nedēļā samazinājušies par 5,4 miljoniem barelu.

Šīs ziņas vēl pastiprināja tirgus dalībnieku bažas par piegāžu pietiekamību.

Naftas cenu pieaugumu veicina arī ASV dolāra zemais kurss.

Vairākas pasaules attīstītās valstis valstis ir aicinājušas naftas eksportētājvalstu organizāciju OPEC palielināt naftas ieguvi, tādējādi cenšoties ierobežot cenu kāpumu.

Tomēr OPEC pārstāvji uzsver, ka naftas piegādes globālajam tirgum ir pietiekamas un naftas cenu pieaugumu pēdējā laikā nosaka sarežģītā situācija pasaules finanšu tirgos, kā arī spekulatīvu darījumu skaita pieaugums.

Kā jau ziņots, pēdējo 12 mēnešu laikā naftas cenas pasaules tirgū ir pieaugušas aptuveni divas reizes. Savukārt kopš gada sākuma naftas cenas ir palielinājušās par vairāk nekā 25%.

Turpinoties cenu pieaugumam, arvien reālākas kļūst ASV investīciju bankas "Goldman Sachs" prognozes, ka tuvākajā laikā naftas cenas pasaules tirgū varētu sasniegt pat 150 līdz 200 dolārus (67,35 līdz 89,8 latus) par barelu.

"Iespējamība, ka tuvāko sešu līdz 24 mēnešu laikā naftas cena sasniegs 150-200 dolārus par barelu, kļūst arvien reālāka," teikts bankas paziņojumā.

Otrdien jaunu rekordu sasniedza arī OPEC jēlnaftas groza cena, kuras pieaugumu vecina augstās naftas cenas pasaules tirgū.

OPEC jēlnaftas groza cena otrdien sasniedza kārtējo rekordu - 121,02 dolārus (54,34 latus) par barelu, tādējādi pirmo reizi pārsniedzot 121 dolāra par barelu līmeni.

Kā ziņots, termins OPEC naftas grozs (OPEC Reference Basket of crudes) tika oficiāli ieviests 1987.gada 1.janvārī un kopš 2007.gada septembra tā vērtību nosaka 12 naftas šķirņu cenu vidējie rādītāji pasaules tirgū: "Saharan Blend" (Alžīrija), "Girassol" (Angola), "Minas" (Indonēzija), "Iran Heavy" (Irāna), "Basra Light" (Irāka), "Bonny Light" (Nigērija), "Arab Light" (Saūda Arābija), "Murban" (Apvienotie Arābu Emirāti), "BCF 17" (Venecuēla) "Kuwait Export" (Kuveita), "Qatar Marine" (Katara) un "Es Sider" (Lībija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!