Kādai itāliešu komiķei, kura izteikusies, ka pāvests Benedikts XVI savas attieksmes dēļ pret homoseksuālistiem saņems sodu, nonākot ellē, draud stāšanās tiesas priekšā par Katoļu baznīcas galvas goda aizskaršanu, jo 1929.gadā starp Vatikānu un Itāliju noslēgtais līgums šādu nodarījumu atzīst par kriminālnoziegumu, vēsta avoti juristu aprindās.
Sabīna Gucanti, kas pazīstama kā viena no asākajām itāliešu politiskajām satīriķēm, šos izteikumus pieļāva, jūlijā uzstājoties vairāku tūkstošu liela pūļa priekšā Romas Navonas laukumā.

Bez tam viņas izteikumus plaši atspoguļoja mediji, bet uzstāšanās ierakstu iespējams vērot internetā.

Baznīca jau savulaik pauda savu "dziļo nepatiku pret aizskarošajiem izteikumiem par Svēto tēvu".

Savukārt prokuratūra atzinusi, ka komiķes izteikumi, iespējams, pārkāpj satīras robežas un varētu būt sodāmi saskaņā ar līgumu, kas parakstīts vēl fašistiskā diktatora Benito Musolīni laikā.

Pēc iepazīšanās ar lietas materiāliem prokuratūra lūgusi tieslietu ministra Andželīno Alfāno atļauju sākt pret Gucanti izmeklēšanu. Pagaidām ministrs atbildi nav sniedzis.

"Mēs atrodamies viduslaikos," reaģējot uz šīm ziņām, Itālijas medijiem paziņojis komiķes tēvs Paolo Gucanti, kurš pats ir konservatīvi noskaņots senators un premjerministra Silvio Berluskoni sabiedrotais.

Arī kreisi noskaņotie politiķi pauduši satraukumu, norādot, ka lieta saistīta ar vārda brīvības ierobežošanu.

Sociālistu pārstāvis Bobo Kraksi norādījis, ka vēršanās pret satīru tuvinās Itāliju totalitārai valstij.

Viens no Laterāna līgumiem, ar kuriem Vatikāns tika atzīts par suverēnu valsti, jeb konkordāts "Cordatato" nosaka, ka uzbrukumi pāvestam tiks sodīti tāpat kā uzbrukumi Itālijas prezidentam un par šādu nodarījumu draud piecu gadu ilgs cietumsods.

Gucanti, kas pazīstama arī ar mediju magnāta Berluskoni attēlošanu un kritiku, jau sen žēlojusies par cenzūru medijos.

2003.gadā no ētera pazuda viņas raidījums "Raiot", jo Berluskoni piederošā raidorganizācija "Mediaset" bija iesniegusi tiesā prasību par apmelošanu.

Tomēr bijušais tieslietu ministrs Berluskoni valdībā un pašreizējais valdības padomnieks Roberto Kastelli atzinis, ka Gucanti nav pastrādājusi nekādu noziegumu.

"Es nepiekrītu pilnīgi nekam no tā, ko Sabīna Gucanti saka, it īpaši par pāvestu, taču es aizstāvu viņas tiesības sacīt visas drausmīgās muļķības, kuras viņa vēlas," izteicies Kastelli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!