Irākā dislocētie ASV bruņotie spēki svētdien šķērsojuši robežu un Sīrijas teritorijā īstenojuši veiksmīgu operāciju pret ārvalstu kaujiniekiem, pirmdien pavēstīja ASV amatpersona.
"Operācija bija veiksmīga," sacīja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.


Amatpersona maz runāja par operācijas detaļām, bet neapstrīdēja oficiālās Damaskas teikto, ka ASV karavīri ieradušies helikopteros un uzbrukuši kādam objektam As Sukirajas ciemā, kas atrodas Sīrijas teritorijā astoņus kilometrus no tās robežas ar Irāku.


"Klau, kad jums ir izdevība, turklāt būtiska, jūs to izmantojat," sacīja amatpersona. "Amerikāņu tauta sagaida šādu rīcību, it īpaši tad, ja tas attiecas uz ārzemju kaujiniekiem, kas nokļūst Irākā, apdraudot mūsu bruņotos spēkus."


Sīrija pirmdien apsūdzēja ASV, ka tā svētdien izdarījusi "necilvēcīgu noziegumu", nogalinot astoņus civiliedzīvotājus kādā Sīrijas lauku saimniecībā netālu no Irākas robežas.


"Tas, protams, ir necilvēcīgs noziegums un agresijas akts," raidorganizācijai BBC Londonā teica Sīrijas vēstniecības preses atašejs Džihads Makdisi.


"Ja viņiem (ASV) ir pierādījumi par nemierniekiem, viņiem vispirms vajadzēja nākt pie Sīrijas un dalīties šajā informācijā, nevis piemērot džungļu likumus un neizprovocētiem ielauzties suverēnā valstī," sacīja Makdisi.


"Šī administrācija (...) pierādījusi, ka tā ir iracionāla un nerespektē starptautiskās tiesības un cilvēktiesības. Mēs gaidām paskaidrojumu, un Sīrija, protams, patur tiesības attiecīgi un pienācīgi reaģēt."


"Reuters" televīzija demonstrēja kadrus, kuros redzama 0,45 hektāru iežogota zemnieku saimniecība un ložu cauršauta kravas automašīna. Uz zemes bija redzamas asinis. Sīrijas valsts televīzija rādīja kādas ēkas kolonnas un tuvējo telti ar pārtiku un segām. Apkārt bija izmētātas izšautas patronas.


"No dažādām pusēm ieradās četri helikopteri. Divi nolaidās, no tiem izkāpa karavīri un sāka šaut," aģentūrai "Reuters" teica Osama Malla Hamīds, kuram pieder saimniecība aptuveni 300 metru attālumā no notikuma vietas.


"Viņi uzkavējās aptuveni četras minūtes un pēc tam devās projām," sacīja Hamīds. Viņa brāļadēls, kurš netālu brauca ar motociklu, tika ievainots rokā.


Sīrijas Ārlietu ministrija izteikusi protestu par šo reidu ASV pilnvarotajam lietvedim Damaskā. Sīrija arī mudina Irākas valdību nekavējoties izmeklēt šo uzbrukumu un gādāt, lai Irāka netiktu izmantota "agresijai pret Sīriju", norāda valsts ziņu aģentūra SANA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!