Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānija plānojot iebrukt Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai apcietinātu interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātāju Džuljenu Asanžu, kurš tur slēpjas, atsaucoties uz Ekvadoras ārlietu ministra Rikardo Patino teikto, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ekvadora lēmumu par patvēruma piešķiršanu "Wikileaks" dibinātājam plāno pieņemt ceturtdien.

"Šodien [trešdien] mēs saņēmām draudu vēstuli no Lielbritānijas, kurā tiek teikts, ka valsts varētu iebrukt Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai aizturētu tur esošo Asanžu, " trešdien preses konferencē paziņojis Patino. Ministrs saņemot vēstuli nodēvējis par "demokrātiskai, civilizētai un likumīgai valstij nepieņemamu".

"Ja Lielbritānijas varasiestādes īstenos vēstulē izteiktos draudus, Ekvadora to uztvers kā mūsu valstij nedraudzīgu un naidīgu rīcību, vēršanos pret mūsu valsts suverenitāti," paziņojis ministrs. Patino arī norādījis, ka Ekvadora nav Lielbritānijas kolonija un uz iebrukumu vēstniecībā valsts arī attiecīgi reaģēs.

BBC vēsta, ka Lielbritānijā pie Ekvadora vēstniecības novērojama pastiprināta policijas pulcēšanās.

Savukārt Lielbritānijas Ārlietu ministrija norādījusi, ka tā var atcelt Ekvadoras vēstniecības diplomātisko statusu, izmantojot 1987.gadā pieņemtu "Likumu par diplomātiskām un konsulārām telpām".

Jau vēstīts, ka 14. jūnijā Lielbritānijas Augstākā tiesa noraidīja tīmekļa projekta "WikiLeaks" dibinātāja Džūljena Asanža prasību no jauna atvērt viņa apelācijas prasību pret izdošanu Zviedrijai. Līdz ar to ir izsmeltas Asanža iespējas, lūgt atcelt viņa izdošanu Zviedrijai, kur viņš apsūdzēts izvarošanā un seksuālā uzbrukumā. Iepriekš tiesa noraidīja apelācijas sūdzību un viņa advokātu pausto, ka Eiropas aresta orderis ir nelikumīgi izdots. Bijušais Austrālijas datorhakeris Džulians Asanžs cīnās pret deportāciju kopš aresta 2010.gada decembrī.

Pats Asanžs apgalvo, ka apsūdzības pret viņu ir politiski motivētas, jo viņa vietnē publiskotā informācija apkaunojusi virknes valstu valdības un lielās korporācijas. Asanžs pieļauj, ka Zviedrija viņu izdotu ASV, kur viņam varētu draudēt nāvessods par vietnes "Wiki Leaks" darbību.

Lielbritānijas policija Esanžu aizturēja 2010.gada 7.decembrī, taču apcietinājums viņam tika nomainīts pret mazāk stingru drošības līdzekli, un tagad viņam jāievēro stingri noteikumi, ko paredz tiesas lēmums atbrīvot Asanžu pret drošības naudu un ļaut viņam dzīvot kāda atbalstītāja savrupnamā.

"WikiLeaks" izpelnījās starptautisku uzmanību, publiskojot desmitiem tūkstošu slepenu ASV militāro dokumentu par karadarbību Afganistānā un Irākā, kā arī publiskojot vairāk nekā 250 tūkstošus ASV vēstniecību ziņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!