Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkorejas pagājušonedēļ palaistais satelīts nedarbojas, jo Zemi nav sasniedzis neviens tā raidīts signāls, otrdien ziņoja ASV raidstacija "Voice of America" ("Amerikas balss"), atsaucoties uz dažādu valstu astronomiem.

Šie astronomi uzskata, ka satelīts varbūt vēl turpina griezties ap savu asi, lai gan tam vajadzētu būt pavērstam uz Zemi un raidīt signālus.

"Satelīts griežas ap savu asi. Tas kļūst gan spožāks, gan blāvāks, pagriežoties gan ar vienu, gan ar otru pusi un dažādi atstarojot Saules gaismu. No tās mēs secinājām, ka tas pienācīgi nefunkcionē. Tas ir projektēts tā, lai pastāvīgi būtu pavērsts uz Zemi un lai ar iebūvētu kameru fotografētu planētas virsmu," sacīja Hārvarda-Smitsona Astrofizikas centra zinātnieks Džonatans Makdauels.

Par satelīta nefunkcionēšanu liecina arī ta, ka neviens nav fiksējis ultraaugstfrekvenču radiosignālus, kurus tam vajadzētu pārraidīt.

Makdauels sacīja, ka aparāta nedarbošanās iemesls nav zināms, tomēr tas turpina riņķot ap Zemi vismaz 505 kilometru augstumā un var palikt orbītā vēl daudzus gadus.

Ziemeļkorejas oficiālā Korejas Centrālā ziņu aģentūra (KCNA) pagājušonedēļ citēja kāda zinātnieka teikto, ka satelīts darbojas nevainojami un pārraida "Ģenerāļa Kima Irsena dziesmu" un "Ģenerāļa Kima Čenira dziesmu".

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja 12.decembrī palaida raķeti, kas ievirzīja orbītā Zemes novērošanas satelītu. Rietumvalstis tomēr uzskata, ka ar šo raķetes palaišanu Ziemeļkoreja veikusi aizliegtu starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!