Foto: Reuters/Scanpix
ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta otrdien atvainojās par "neatbilstošu apiešanos" ar islāma svēto rakstu Korāna kopijām amerikāņu spēku bāzē Afganistānā un solīja rūpīgi izmeklēt notikušo.

Paneta savu paziņojumu izplatīja pēc tam, kad otrdien izcēlās protesti Afganistānas galvaspilsētā Kabulā un pie galvenās ASV militārās bāzes šajā valstī pēc ziņas, ka ārvalstu karavīri šajā bāzē esot dedzinājuši Korāna eksemplārus.

Aizsardzības ministrs norādīja, ka NATO vadīto spēku Afganistānā ASV komandieris ģenerālis Džons Allens ir viņu informējis par "ļoti nelāgo incidentu Bagramas gaisa spēku bāzē, kas ir saistīts ar neatbilstošu apiešanos ar reliģiskiem materiāliem, tostarp Korānu".

"Mēs ar viņu atvainojamies Afganistānas iedzīvotājiem un visos iespējamos veidos nosodām šādu rīcību," Paneta sacīja un piebilda, ka šāda rīcība neatspoguļo ASV bruņoto spēku attieksmi.

"Es atbalstu ģenerāļa Allena ātro un izlēmīgo rīcību, kopā ar Afganistānas valdību izmeklējot šo lietu," viņš teica, solot iepazīties ar izmeklēšanas rezultātiem un darīt visu nepieciešamo, lai tas vairs neatkārtotos.

Jau vēstīts, ka tūkstošiem protestētāju otrdien aplenca Bagramas aviobāzi 60 kilometru uz ziemeļiem no Kabulas un meta degbumbas, aizdedzinot bāzes vārtus.

ASV spēku komandieris Afganistānā ģenerālis Džons Allens paziņoja, ka ir pavēlējis izmeklēt ziņu par to, ka karavīri Bagramas bāzē "nepiedienīgi atbrīvojušies no liela skaita islāma reliģisko materiālu, starp kuriem bija Korāna eksemplāri".

"Es patiesi atvainojos par jebkādu aizvainojumu, ko tas var būt nodarījis, Afganistānas prezidentam, Afganistānas Islāma Republikas valdībai un, vissvarīgākais, cēlajai Afganistānas tautai," sacīja Allens.

Vietējā policija ziņoja, ka pie Bagramas bāzes pret Korāna dedzināšanu protestējuši vairāk nekā 2000 cilvēku. Iekšlietu ministrijas preses sekretārs sacīja, ka uz šo rajonu ir nosūtīti papildspēki, lai novērstu iespējamu vardarbību.

Kabulas Pulečarhi rajonā netālu no svarīgām NATO bāzēm pie Džalalabadas ceļa izcēlās demonstrācija, kurā piedalījās aptuveni 500 cilvēku. Policija kontrolē šo pūli, un tas nav kļuvis vardarbīgs, pavēstīja policijas preses sekretārs.

Afganistānā, kur par islāma zaimošanu draud nāvessods, līdzīgi protesti agrāk pārauga vardarbībā. Pagājušā gada aprīlī Afganistānā apmēram 10 cilvēku gāja bojā un vairāki desmiti tika ievainoti vairāku dienu ilgos protestos, kurus izprovocēja ziņa, ka amerikāņu mācītājs Terijs Džounss Floridas štatā dedzinājis Korānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!