Foto: Reuters/Scanpix

ASV Valsts departaments apsūdzējis Krieviju un tās atbalstītos kaujiniekus pamiera pārkāpšanā Ukrainā un pieprasa nekavējoties pārtraukt uzbrukumus, un ievērot Minskas vienošanos, teikts departamenta paziņojumā.

ASV ir noraizējušās par situācijas saasināšanos Debaļcevē un tās apkārtnē, norādīts Valsts departamenta pārstāves Dženas Psaki paziņojumā.

"EDSO speciālā novērošanas misija apstiprina, ka uzbrukumi turpinās šajā apkārtnē, kā arī citās vietās, iekļaujot Sjeverodonecku, Luhansku un Doņeckas pilsētu. Ukrainas valdība ziņo, ka uz tās spēkiem Krievijas atbalstītie separātisti pēdējo 24 stundu laikā ir šāvuši 129 reizes, nogalinot piecus un ievainojot 25, iekļaujot uzbrukumu konvojam, ar kuru no Debaļceves evakuēti ievainotie," teikts paziņojumā.

Video: Viena diena Debaļcevē


Psaki atgādina, ka "separātisti ir publiski paziņojuši, ka atsakās ievērot pamieru Debaļcevē", tāpat EDSO novērotājiem nav dotas drošības garantijas iekļūšanai pilsētā.

Šīs agresīvās Krievijas atbalstīto separātistu darbības un paziņojumi apdraud pamieru, plānoto smago ieroču atvilkšanu un 12. februārī Minskā panāktās norunas izpildīšanu, uzsvērts paziņojumā.

"Mēs rūpīgi sekojam ziņām par jaunas Krievijas militārās tehnikas kolonnas virzīšanos Debaļceves virzienā," norāda Psaki.

"Mēs pieprasām Krievijai un separātistiem, ko tā atbalsta, nekavējoties pārtraukt uzbrukumus, sadarboties ar EDSO, lai sekmētu pamieru, un, kā paredz 12. februāra vienošanās, pilnībā īstenot punktus, kurus tie apņēmās īstenot 5. un 19. septembrī Minskā," teikts paziņojumā.

Tikmēr Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) ir paziņojusi, ka kaujinieku uzbrukumi Debaļcevei ir Minskas vienošanās pārkāpšana, ziņo "Korrespondent.net".

Vēstīts, ka par spīti pamieram, kas stājās spēkā 15. februārī, tiek ziņots, ka prokrieviskie kaujinieki turpina uzbrukumus Debaļceves pilsētai. Separātistu līderi norādīja, ka pilsēta ir aplenkta, tāpēc ir uzskatāma par viņu teritoriju un attiecīgi pamiers uz šo teritoriju neattiecas. Tāpat prokremliskie spēki lieguši EDSO novērotājiem iekļūt pilsētā.

Pilsētiņa ir stratēģiski svarīga, jo tajā atrodas dzelzceļa mezgls, kas dotu iespēju Krievijai apgādāt kaujinieku kontrolētās teritorijas Luhanskas un Doņeckas apgabalos.

Debaļceve atrodas izvirzījumā ārpus pārējās Ukrainas spēku kontrolētās teritorijas, tāpēc tās aizsardzība ir sarežģītāka un tika ziņots, ka kaujinieki nosprostojuši galvenos ceļus, kas savieno pilsētiņu ar pārējo Ukrainas kontrolēto teritoriju.

Pilna izmēra karte šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!