Foto: stock.xchng
Baltais nams nolēmis atlikt pretraķešu aizsardzības sistēmas izvietošanu Polijā un Čehijā, ko bija iecerējusi iepriekšējā ASV prezidenta Džordža Buša administrācija, ziņo "Wall Street Journal".

Ziņu aģentūra "Itar-Tass", atsaucoties uz Čehijas masu medijiem, ziņo, ka ASV prezidents Baraks Obama paziņojis Čehijas premjeram Janam Fišeram par atteikšanos no plāniem izvietot Čehijā radiolokācijas stacijas, kas kalpotu jaunai ASV pretraķešu aizsardzības sistēmai. Čehijas valdība pagaidām apstiprinājusi tikai to, ka notikusi telefonsaruna starp Obamu un Fišeru.

Krievija, kas asi iebilda pret šīs sistēmas izvietošanu Eiropā, pagaidām komentārus nesniedz. Krievijas Ārlietu ministrija gaidot oficiālu paziņojumu no ASV, ziņo BBC.

"Wall Street Journal" ziņo, ka lēmums atteikties no jaunās pretraķešu aizsardzības sistēmas pieņemts, jo Irānas raķešu uzbrukuma draudi izrādījušies mazāki, nekā Baltais nams prognozējis iepriekš.

Polijas Aizsardzības ministrija savukārt šo ASV lēmumu nodēvējusi par katastrofu.

Iepriekš tika plānots, ka pretraķešu sistēma tiks izveidota līdz 2012.gadam. Pērn, augustā ASV parakstīja līgumu ar Čehiju un Poliju par sistēmas izvietošanu šo valstu teritorijās, lai aizsargātu ASV un Eiropas sabiedrotos no iespējamajiem Irānas uzbrukumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!