Foto: AP/Scanpix

ASV un Dienvidkoreja brīdina Ziemeļkoreju par "turpmākām sekām", ja tā veiks savu trešo kodolizmēģinājumu, bet Dienvidkorejas prezidents Ļi Mjunbaks pieļauj, ka Phenjana plāno vairāk nekā vienu testu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Telefona sarunā pirmdien jaunais ASV valsts sekretārs Džons Kerijs un viņa Dienvidkorejas kolēģis Kims Sunghvans vienojušies, ka, ja Ziemeļkoreja "turpinās savu provokatīvo uzvedību un veiks turpmākus pasākumus, tam būs turpmākas sekas", žurnālistiem pastāstīja ASV Valsts departamenta pārstāve Viktorija Nulanda.

Savukārt Dienvidkorejas prezidents Ļi Mjunbaks, kurš amatā atrodas pēdējo mēnesi, intervijā laikrakstam "Choson Ilbo" atklāja, ka Phenjana patiesībā varētu gatavoties "vairākiem kodolizmēģinājumiem divās vai vairāk vietās", vēsta BBC.

Ziemeļkoreja janvārī paziņoja par plānotu "augsta līmeņa" kodolizmēģinājumu un vairākiem raķešu izmēģinājumiem, kas būšot vērsti pret ASV. Phenjana jau ir veikusi divus kodolizmēģinājumus 2006. un 2009. gadā. Paziņojums sekoja veiksmīgajai raķetes ar satelītu palaišanai decembrī.

Raķetes palaišanu, kurā ASV un Rietumvalstis saskatīja maskētu starpkontinentālās raķetes izmēģinājumu, ko Phenjanai aizliedz ANO sankcijas, nosodīja ANO Drošības padome, paplašinot pret valsti vērstās sankcijas. Starptautiskā organizācija arī brīdināja Phenjanu par atbildes reakciju, ja tiks veikts jauns kodolizmēģinājums.

Ļi intervijā norādīja, ka būs grūti pārliecināt Ziemeļkorejas režīmu atkāpties no kodolprogrammas, bet Phenjanas norāde uz "augsta līmeņa" izmēģinājumu liecinot, ka, iespējams, ir plānots detonēt vairāk nekā vienu ierīci. Izmēģinājumi varētu pievirzīt režīmu tuvāk kodolieroču izmēra samazināšanai, kas ir svarīgs faktors, lai kodolierīces pārveidotu par izmantojamiem ieročiem.

"Ja Ziemeļi ražo samazinātus ieročus, ko var izmantot kā raķešu kaujas galviņas, tas tiešām rada draudus. Tieši tāpēc visa pasaule tik rūpīgi uz to skatās," laikraksts citē Dienvidkorejas prezidentu.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja nepaskaidroja, ko tā saprot ar "augsta līmeņa" kodolizmēģinājumu. Daži eksperti ir prognozējuši, ka Ziemeļkorejas trešajā kodolizmēģinājumā var tikt detonēta urāna bumba. Ziemeļkorejas pirmajos divos kodolizmēģinājumos 2006. un 2009.gadā tika detonētas plutonija bumbas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!