Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) tieslietu komisāre un Eiropas Komisijas (EK) viceprezidente Vivjena Redinga atkārtojusi slaveno Vinstona Čērčila tēzi par nepieciešamību radīt Eiropas Savienotās Valstis (United States of Europe), ziņo ārzemju mediji.

Pirmdien, uzstājoties ar lekciju Kembridžas Universitātē, augstā ES amatpersona studentiem norādīja, ka 18 eirozonas dalībvalstīm būtu jāizveido fiskāla un politiska valstu apvienība, radot Eiropas Savienotās Valstis. Redinga arī lekcija minējusi, ka tas esot viņas personiskais viedoklis.

"Es ticu, ka Lielbritānijai nevajadzētu kļūt par daļu no šīs idejas, bet tai vajadzētu saglabāt ciešas saites ar federatīvu eirozonu, dalot kopīgu tirgu, kopīgu tirdzniecības politiku un vienotu drošības stratēģiju," minēja amatpersona.

Pēc Redingas uzstāšanās Kembridžas Universitātē, vairāki britu mediji ziņo, ka Luksemburgas politiķe cer kļūt par EK prezidenta Žozē Manuels Borozu amata pārmantotāju, taču tas viņai neizdošoties, jo no Luksemburgas jau kandidēšot Žans Klods Junkers, kurš esot daudz ticamāks kandidāts. Tikmēr vadošie Eiropas ziņu mediji Redingu jau ilgāku laiku neuzskata par kandidāti uz prestižo amatu.

Pirmo reizi Eiropas Savienoto Valstu ideju publiski piedāvāja 1946.gadā slavenais Lielbritānijas valstsvīrs Vinstons Čērčils. Pec Otrā pasaules kara beigām Čērčils sacīja, ka pirmais solis, lai no jauna radītu  kopīgu Eiropas ģimeni, ir radīt partnerattiecības starp Vāciju un Franciju. Tāpat Čērčils minēja, ka pēc kara ir svarīgi izveidot Eiropas Savienotās Valstis, kurās mazās valstis būtu ar tik pat lielu lomu kā lielākās. Čērčils gan tolaik uzskatīja, ka Lielbritānijai nevajadzētu būt daļai no šāda projekta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!