Foto: EPA/LETA

Britu mediju magnāts Ričards Dezmonds trīs nedēļas pirms Lielbritānijas parlamenta vēlēšanām ziedojis eiroskeptiskajai Apvienotās Karalistes Neatkarības partijai (UKIP) miljonu mārciņu (1,4 miljonus eiro), piektdien vēsta viņam piederošais laikraksts "The Daily Express".

"The Daily Express", kas ietilpst Dezmonda konglomerātā "Northern and Shell Media Group" un iznāk aptuveni pusmiljonu lielā tirāžā, par ziedojumu paziņojis savā ievadlapā.

Jau pērn Dezmonds UKIP ziedoja 300 000 mārciņu, un "The Daily Express" savās slejās jau sen paudis atbalstu eiroskeptiķu partijai, kā arī aicinājis britus pamest Eiropas Savienību (ES).

"Kāpēc es dodu 1,3 miljonus UKIP," vēsta piektdienas ievadraksta virsraksts, zem kura redzama eiroskeptiķu līdera Naidžela Farāža fotogrāfija.

Ievadrakstā sniegtā atbilde ir šāda - "lai satricinātu istablišmentu".

"Es stipri ticu UKIP. Tā ir partija, kas darbojas vienkāršās britu tautas labā. To nevada elites pārstāvji," rakstā citēts Dezmonda teiktais. "Ceru, ka mani vārdi dos ļaudīm pārliecību doties balsot."

Dezmonds piebilst, ka viņam ir līdz kaklam "šampanieša sociālisti" un "izspūrušie Ītonas kluba" lolojumi.

Dezmonda izdevniecībai līdz ar "The Daily Express", kas ir piektais lasītākais britu laikraksts, pieder arī "Daily Star" un vairāki populāri žurnāli, piemēram, "OK!" un "New!".

Intervijā "The Daily Express" Farāžs atzinis, ka Dezmonda ziedotie līdzekļi sniegs UKIP nozīmīgu palīdzību, jo partijai jācīnās pret "lieliem bataljoniem".

UKIP līderis paudis arī cerību, ka tagad citi sekos Dezmonda piemēram.

Saskaņā ar Lielbritānijas Vēlēšanu komisijas datiem pirmajā nedēļā, kopš 30.martā sākās oficiālā priekšvēlēšanu kampaņa, UKIP ziedojumos saņēmusi tikai 35 000 mārciņu.

Tikmēr Eda Milibenda vadītajiem leiboristiem šajā periodā ziedoti 1,9 miljoni mārciņu. Tiesa gan, vairāk nekā miljonu šobrīd opozīcijā esošie leiboristi saņēmuši no arodbiedrībām, ar kurām partija cieši saistīta.

Savukārt pašreizējā premjerministra Deivida Kemerona vadītie konservatīvie ziedojumos pirmajā kampaņas nedēļā saņēmuši nedaudz vairāk kā 500 000 mārciņu.

Atbalsts UKIP kopš pagājušā gada rudens, kad eiroskeptiķu popularitāte sasniedza augstāko punktu, nedaudz mazinājies, un aptaujas šobrīd viņiem sola aptuveni 14% balsu. Tiek prognozēts, ka UKIP Vestminsterā varētu iegūt ne vairāk kā piecas vietas.

Tikmēr leiboristu un toriju izredzas šobrīd ir līdzīgas, un katru no partijām atbalsta aptuveni 34% britu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!