Foto: AFP/Scanpix

Ar vēzi sirgstošais Venecuēlas prezidents Ugo Čavess otrdien miris no spēcīgas sirdstriekas un izteicis savu vēlmi dzīvot, atklāja harizmātiskā līdera apsardzes priekšnieks, kurš nāves brīdī bijis līdzās savam priekšniekam, vēsta televīzijas kanāls "Al Jazeera".

"Viņš nevarēja parunāt, bet teica to ar lūpām... "Es negribu mirt. Lūdzu, neļaujiet man nomirt," jo viņš mīlēja savu zemi, viņš ziedoja sevi savai valstij," trešdienas vakarā aģentūrai AP atklāja ģenerālis Hosē Ornella.

Ornella pastāstīja, ka ar Čavesu kopā bijis pēdējos divus gadus un arī viņa nāves brīdī Karakasas slimnīcā, kur 14 gadus valdījušais prezidents ārstējās pēc vēža operācijas. Ģenerālis pastāstīja, ka vēzis Čavesam bija ļoti attīstījies, nesniedzot vairāk detaļu. Ornella neatbildēja uz jautājumu, vai vēzis bija izplatījies arī Čavesa plaušās.

58 gadus vecais Čavess pēc ilgas cīņas ar vēzi mira otrdien. Valstī ir izsludinātas septiņu dienu ilgas sēras, bet kārtības nodrošināšanai ielās izvietoti karavīri un policija. Trešdien prezidenta ķermeni no slimnīcas pārveda uz Militāro akadēmiju, kur tas paliks līdz piektdienai, kad ieplānotas bēres.

Čavesa pārvešana pa ļaužu pārpildītajām ielām ilgusi septiņas stundas. Valstī ir slēgtas skolas un augstskolas, bet bruņotie spēki visā valstī katru stundu līdz bērēm izšaus pa lielgabala zalvei.

Pēc viceprezidenta Nikolasa Maduro paziņojuma par Čavesa nāvi pie slimnīcās pulcējās ļaužu pūļi, kas izsauca dažādus saukļus, piemēram, "mēs visi esam Čavess". Uz slimnīcas žoga tika izkārts plakāts ar uzrakstu: "Čavess dzīvo, cīņa turpinās!"


Čavess par Venecuēlas prezidentu pirmo reizi ievēlēts 1998. gadā. 2012. gada oktobrī viņš atkal uzvarēja vēlēšanās par nākamo sešu gadu prezidentūras termiņu. Čavesa valdība ir īstenojusi vairākas sociālās programmas, to skaitā veselības un izglītības pakalpojumu pieejamību visiem iedzīvotājiem. Tomēr ar naftu bagātajā valstī nabadzība joprojām ir liela problēma.

Analītiķi uzskata, ka Čavesa nāve varētu mainīt politisko līdzsvaru Latīņamerikā - kaitējot kreisajiem spēkiem, bet nākot par labu centriskajām valstīm. Līdera nāvei varētu būt arī ekonomiskas sekas, jo Venecuēla dažām kaimiņvalstīm, sevišķi Karību reģionā, pārdod naftu zem tirgus cenām.

Pirmo reizi par saslimšanu ar vēzi Čavess paziņoja 2011. gada jūnijā, kopš tā laika viņš ir pārcietis četras operācijas. Precīzi dati par slimības raksturu un audzēja atrašanās vietu ķermenī nav publiskoti, bet, domājams, tas ir iegurņa zonā. 2012. gada jūlijā Čavess nosauca sevi par pilnībā izveseļojušos no vēža un uzvarēja oktobrī notikušajās prezidenta vēlēšanās, bet jau decembrī devās uz Kubu, kur notika viņa ceturtā vēža operācija.

Pirms tās viņš paziņoja, ka savā vietā atstāj viceprezidentu Maduro, aicinot par viņu balsot arī nākamajās prezidenta vēlēšanās, ja ar pašu Čavesu kas atgadītos.

Pirms operācijas Venecuēlas ārsts Hosē Rafaels Markina intervijā Kolumbijas radiostacijai RSN paziņoja, ka Čavesam esot atlicis dzīvot ne vairāk par diviem vai trim mēnešiem.

Vairāk par to, kas varētu notikt pēc Čavesa nāves, var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!