Kredītu krīzes ietekmē kredītrisku apdrošināšanas un kredītfinanšu informācijas kompānija "Coface" pazeminājusi 22 valstu reitingus, bet Krieviju un Ķīnu pirmo reizi ievietojusi negatīvajā novērošanas sarakstā, portālu "Delfi" informēja "Coface Latvija" rīkotājdirektors Māris Lukins.

"Noteikti varam teikt, ka kredītu krīze pārgājusi jaunā dimensijā, kad tā sākusi ietekmēt kompānijas valstīs, kas līdz šim spēja noturēties pret krīzi, piemēram, Vācijā," norādīja Lukins.

"Ņemot vērā visu industriālo valstu reitinga pazemināšanos 2008. gadā, "Coface" ievieto negatīvajā novērošanā divas no lielākajām valstīm, kas līdz šim bija pretojušās krīzei. Tomēr kredīta krīze pašlaik ietekmē šīs neattīstītās valstis - Krieviju un Ķīnu -, neskatoties uz apmierinošu makroekonomisko un finanšu situāciju pēdējo gadu laikā. Kompānijas šajās divās valstīs tomēr izrādīja stipras ievainojamības pazīmes," skaidroja "Coface" prezidents Fransuā Deivids.

Attiecībā uz Krieviju "Coface" prognozē 2,5% lielu pieauguma tempu 2009. gadā. "Coface" pieredze attiecībā uz kompāniju starpmaksājumiem Krievijā liecina, ka tie pasliktinājās 2008. gadā galvenokārt pastāvīgo trūkumu dēļ korporatīvajā valdīšanā. Šīs problēmas tika ņemtas vērā, kad Krievijas reitings tika pazemināts līdz "B".

"Krīze šobrīd visai nozīmīgi ietekmē valsti. Kopš 2005. gada Krievijas kompāniju ārējais parāds pieauga līdz 140%, kas novedīs pie turpmākas nemaksāšanas, tādēļ Krievijas reitings tika ievietots negatīvajā novērošanā," atzīmē Lukins.

Attiecībā uz Ķīnu "Coface" prognozē 7% lielu pieaugumu. Jau sešus gadus tiek pētīta Ķīnas kompāniju maksājumu uzvedība, kas norāda uz pārmērīgu konkurences ietekmi un privātā sektora sarūkušo rentabilitāti. Vērojama mikroekonomiskā ievainojamība, un gaidāms maksājumu kavējumu pieaugums no Ķīnas kompāniju puses. Tādējādi Ķīnas "A3" reitings tika ievietots negatīvajā novērošanā.

"Coface Austria" ar centrālo biroju Vīnē un filiālēm Polijā, Ungārijā, Latvijā, Lietuvā, Čehijā un Rumānijā kopš dibināšanas 1954. gadā ir viens no tirgus līderiem kredītu apdrošināšanas jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!