Konkurējošie palestīniešu grupējumi "Fatah" un "Hamas" paziņojuši par jaunas tikšanās organizēšanu Damaskā 9.novembrī, solot panākt vienotības līguma noslēgšanu, otrdien paziņojuši abu kustību pārstāvji.

"Hamas" augsta ranga amatpersona Ismails Radvans AFP izteicis cerību, ka tikšanās "sniegs samierināšanos un atjaunos nacionālo vienotību uz nacionālo principu un politiskās līdzdalības pamatiem".

Palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa politiskā grupējuma "Fatah" pārstāvis Azams al Ahmeds tikšanos apstiprinājis, vēsta palestīniešu ziņu aģentūra WAFA.

Sākotnēji abas puses plānoja sarunas rīkot 20.oktobrī, bet tās tika atliktas, izceļoties domstarpībām starp Abasu un Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, kā rezultātā "Fatah" pieprasīja mainīt tikšanās norises vietu.

"Hamas" trimdas vadības bāze atrodas Sīrijas galvaspilsētā Damaskā, un Sīrija jau sen atbalstījusi islāmistu kustības noraidošo nostāju pret sarunām ar Izraēlu.

Ēģipte, kura atbalsta miera procesu, bijusi vairāku iepriekšējo sarunu mājvieta, bet visas pūles sabruka pirms gada, kad "Hamas" atteicās parakstīt līgumu, kuru jau bija apstiprinājusi Kaira un "Fatah".

"Hamas" pārstāvis Sami Abu Zuhri paziņojis, ka nākamās nedēļas tikšanās uzmanība tiks pievērsta tādiem "nenokārtotiem jautājumiem kā drošība, ar abpusēju apņemšanos aiziet ar vienošanos, kas ļautu mums parakstīt Ēģiptes dokumentu".

Zuhri piebilda, ka sarunās piedalīsies "Hamas" delegācija no Gazas.

Abu grupējumu senās domstarpības kļuva atklātas, kad "Hamas" 2007.gada jūnijā sagrāba varu Gazā pēc nedēļu ilgām ielu kaujām, atstājot Abasa palestīniešu pašpārvaldes pārziņā tikai okupēto Rietumkrastu.

Vairāki iepriekšējie mēģinājumi panākt samierināšanos abu kustību starpā cietuši neveiksmi, katrai no pusēm apsūdzot otru savu atbalstītāju apcietināšanā un terorizēšanā tās pārvaldītajā teritorijā.

Pēdējos mēnešos "Hamas" asi kritizējusi Abasa pašpārvaldes drošības dienesta sadarbību ar Izraēlu Rietumkrastā, apsūdzot to "tautas nodevībā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!