Foto: Reuters/Scanpix
ASV, Japānas un Dienvidkorejas amatpersonas paziņojušas, ka ir “atvērts ceļš” apturētājām kodolsarunām ar Ziemeļkoreju, vēsta raidsabiedrība BBC. Jaunums paziņots pēc augsta ranga diplomātu tikšanās Vašingtonā.

Sanāksme notikusi pēc Ziemeļkorejas līdera Kima Čenira nāves un varas maiņas komunistiskajā valstī, kas izraisījis satraukumu pasaulē par šīs valsts tālāko attīstību un tās īstenoto politiku.

Valstis vēlas turpināt strādāt pie 2005. gada vienošanās, pēc kuras Phenjana piekrita atteikties no savām kodolambīcijām apmaiņā pret ekonomisko palīdzību.

Ziemeļkorejas kodolatbruņošanās sarunas ar ASV, Japānu, Dienvidkoreju, Krieviju un Ķīnu apturētas 2009. gada aprīlī. Ziemeļkoreja un ASV pārmeta viena otrai vienošanās nepildīšanu.

Jau ziņots, ka 17.decembrī 69 gadu vecumā nomira Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs, un tūlīt pēc tam viņa jaunākais dēls un amata mantinieks Kims Čenuns tika pasludināts par "dižo pēcteci" un pakāpeniski pārņem sava tēva amatus, tostarp ir kļuvis arī par Korejas Strādnieku partijas Centrālās komitejas vadītāju.

Ziņas par varas maiņu Ziemeļkorejā izraisīja satraukumu pasaulē.

Ziemeļkorejā pastāv spēcīgs režīma dibinātāja Kima Irsena un viņa dēla Kima Čenira personības kults, un tagad ir uzsākta arī jaunā valsts vadītāja Kima Čenuna personības kulta veidošana.

Par Kimu Čenunu nav pieejams daudz biogrāfiskas informācijas. Zināms, ka viņš ir aptuveni 28 gadus vecs. Kims Čenuns 2010.gada septembrī tika izraudzīts par nākamo valsts vadītāju, lai gan viņam bija mazs atbalsts armijā un nav nekādas militāras pieredzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!