Foto: EPA/LETA
Ķīna bloķē ANO Drošības padomes vēršanos pret Ziemeļkoreju, nosodot Dienvidkorejai piederošās salas apšaudi un Phenjanas kodolaktivitātes, otrdien atzina diplomāti.

Situācija kļuvusi tik saspīlēta, ka otrdien nav notikušas pat Drošības padomes konsultācijas Ziemeļkorejas jautājumā, kuras līdz šim kopš 22.novembra, kad ziemeļkorejiešu artilērija atklāja uguni uz vienu no Dienvidkorejai piederošajām pierobežas salām, tika rīkotas katru dienu.

"Sarunu nebija, nedz oficiālu, nedz neoficiālu, un nekas cits nav plānots," pavēstīja viens no diplomātiem.

Ķīna ir viena no piecām pastāvīgajām Drošības padomes loceklēm, kurai ir veto tiesības, balsojot par jebkuru rezolūciju. Pekina faktiski ir arī vienīgā Ziemeļkorejas sabiedrotā starptautiskajā arēnā un iepriekš tikai negribīgi piekritusi sankcijām pret Phenjanu.

ASV un citas rietumvalstis uzskata, ka Ziemeļkorejas paziņojums par jaunas urāna bagātināšanas rūpnīcas celtniecību ir pretrunā ar ANO Drošības padomes rezolūcijām, kas tika pieņemtas pēc 2006. un 2009.gadā Phenjanas veiktajiem kodolieroču izmēģinājumiem.

"Pretēji Drošības padomes locekļu lielā vairākuma vēlmei Ķīna bloķē jebkuru rīcību urāna bagātināšanas rūpnīcas jautājumā, un nav arī lielu cerību uz sarunām par uzbrukumu," atzina kāds cits diplomāts.

Ķīna uzskatot, ka "ir nepieņemami nosodīt vai pat izteikt bažas par Ziemeļkoreju," piebilda diplomāts. "Padomes sarunas nonākušas strupceļā. Tagad ir ļoti ticami, ka Drošības padome Ziemeļkorejas sakarā neko nedarīs."

Ķīnas pārstāvniecība ANO pagaidām nav sniegusi komentārus šajā jautājumā.

Pēc dienvidkorejiešu karakuģa nogremdēšanas šī gada martā pagāja četri mēneši, kamēr Drošības padome pieņēma rezolūciju šajā jautājumā, un diplomāti apgalvo, ka, pateicoties Pekinas spiedienam, tā tikusi mīkstināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!