Foto: PantherMedia/Scanpix
Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) daļēji apmierinājusi Katiņas upuru radinieku prasību pret Krieviju, sakot, ka lielvalsts pārkāpusi cilvēktiesību konvencijas trešo pantu, kas aizliedz spīdzināšanu, pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

ECT spriedumā teikusi, ka Krievija 10 ģimenēm nav sniegusi informāciju par viņu radinieku likteni.

Savukārt sūdzību par tiesībām uz dzīvību pārkāpšu ECT šajā lietā ir noraidījusi. Tiesa lēmumu par sūdzības šajā daļā noraidīšanu nav skaidrojusi. BBC vēsta, ka šajā jautājumā tiesneši nespējuši panākt vienotu viedokli.

"Tiesa secinājusi, ka masu karagūstekņu slepkavība ir kara noziegums, jo humāna apiešanās ar karagūstekņiem ir bijusi starptautiska prasība, kas bija jāievēro arī Padomju varas pārstāvjiem," ECT spriedumu citē BBC.

Spriežot šo tiesu, ECT tiesnešu viedokļi bijuši atšķirīgi. Par to, ka Krievija vainojama spīdzināšanā nobalsoja pieci no septiņiem tiesnešiem.

Ikdienišķākus lēmumus, piemēram, par kompensācijām prasītājiem, tiesa pieņēma vienbalsīgi.

BBC vēsta, ka gaidāms – šo spriedumu nogalināto radinieki pārsūdzēs ECT Lielajā palātā. Prasītāji esot nemierā, ka nav atzīta Krievijas vaina tiesību uz dzīvību pārkāpšanā. Arī Krievijas puses pārstāvji paziņojuši, ka spriedumu plāno pārsūdzēt.

1940.gadā Padomju Savienības iekšlietu karaspēks noslepkavoja vairāk nekā 22 000 poļu armijas un policijas virsnieku, ārstu, profesoru un priesteru, kas tika sagūstīti pēc padomju armijas iebrukuma Polijā 1939.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!